Indeks cen żywności poleciał w dół
Indeks cen żywności na świecie w styczniu spadł w skali miesiąca o 0,17 proc. do 169,5 pkt. - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
W ujęciu rok do roku wskaźnik obniżył się o 3 proc. W styczniu w porównaniu z grudniem spadły indeksy cen cukru (o 1,6 proc.) i nabiału (2,4 proc.), a wzrosły zbóż (o 2,5 proc.). Praktycznie nie zmieniły się z kolei indeksy stawek mięsa oraz tłuszczów i olejów.
W skali roku wzrosły ceny mięsa (7,4 proc.), zbóż (6,3 proc.), spadły natomiast nabiału (6,8 proc.) oraz tłuszczów i olejów (12,5 proc.). Aż o 30,4 proc. poleciała w dół wartość indeksu cen cukru.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś