Import żywności rośnie szybciej niż eksport. Tak nie było od lat
Niemal o jedną czwartą zwiększył się, w pierwszych pięciu miesiącach roku, eksport polskiej żywności. Wartość wywozu wyniosła 82 mld zł. Ale jeszcze wyższą dynamikę miał... wzrost importu.
Jak podaje "Dziennik Gazeta Prawna", powołując się na dane Głównego Urzędu Statystycznego, wartość sprowadzonych towarów w skali roku poszła w górę o ok. 28 proc. przekraczając 57 mld zł.
Polska żywność to uznana marka. Rosną wpływy z eksportu
"Ostatni raz taka sytuacja, czyli szybszy przyrost importu niż eksportu, miała miejsce w 2016 r. Wówczas jednak działo się to na mniejszą skalę, wzrosty w obu przypadkach były bowiem jednocyfrowe" - czytamy.
- Głównym powodem tego, że import rośnie w tym roku szybciej niż eksport, jest to, że staliśmy się krajem tranzytowym dla ukraińskiej żywności - uważa Jakub Olipra, starszy ekonomista w Credit Agricole Bank Polska.
Z danych GUS wynika - pisze "DGP" - że w tym roku sprowadzono do Polski z Ukrainy dwa razy tyle produktów spożywczych co przed rokiem.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś