Według holenderskiej agencji analitycznej FVF eksport owoców i warzyw z Polski do Rosji w ubiegłym roku zmniejszył się o ok. 40 proc. z 976 tys. ton do 561 tys. ton. Najbardziej spadła wysyłka jabłek.
Według holenderskiej agencji analitycznej FVF eksport owoców i warzyw z Polski do Rosji w ubiegłym roku zmniejszył się o ok. 40 proc. z 976 tys. ton do 561 tys. ton. Najbardziej spadła wysyłka jabłek.
Łączny eksport owoców i warzyw do Rosji w 2014 wyniósł ponad 561,8 tys. ton, z czego 559,3 tys. ton wysłano tam w pierwszych siedmiu miesiącach minionego roku, czyli przed wprowadzeniem embarga na polskie produkty - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa w oparciu o dane FVF.
Oznacza to, że od sierpnia do grudnia ub.r. na rosyjski rynek trafiło jedynie 2,5 tys. ton (214,7 tys. ton rok wcześniej) polskich owoców i warzyw. Były to przede wszystkim jabłka, pomidory i pieczarki.
W całym minionym roku łącznie wysłaliśmy do Rosji 448,9 tys. ton owoców i niecałe 113,0 tys. ton warzyw. W ubiegłorocznych dostawach najbardziej zmniejszył się eksport polskich jabłek - do 418 tys. ton wobec ponad 580 tys. ton rok wcześniej, a w okresie po wprowadzeniu embarga dostawy wyniosły zaledwie 949 ton wobec niecałych 125 tys. ton w roku poprzednim.
W pierwszych siedmiu miesiącach 2014 r. eksport owoców do Rosji wyniósł 447,8 tys. ton, a warzyw 111,4 tys. ton. Wśród warzyw dominowała kapusta, poważną pozycją eksportową były pieczarki i pomidory. Z owoców oprócz jabłek wysyłaliśmy gruszki, truskawki, wiśnie i czereśnie.