Eksport jaj i przetworów rośnie aż miło

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
15-04-2016,15:10 Aktualizacja: 15-04-2016,15:31
A A A

W 2015 roku państwa Unii Europejskiej sprzedały do krajów trzecich 283 tysięcy ton jaj i przetworów jajecznych. To aż o 21 procent więcej niż rok wcześniej.  

Wywóz jaj spożywczych wzrósł o połowę do 131 tys. ton, jaj bez skorupek o 48 proc. do 22 tys. ton, a żółtek o 64 proc. do 14 tys. ton. Obniżył się jedynie o 5 proc. wywóz albuminy jaj do 116 tys. ton.

Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami wzrosło przez rok o 21 proc. do 265 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. Głównymi dostawcami towarów poza Wspólnotę były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski zmniejszyły się prawie o jedną trzecią do 6,4 tys. ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, a ponadto Szwajcaria, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Izrael. Wysyłki do Rosji (głównie suszonej albuminy jaj) zmniejszyły się natomiast o połowę.

Unijny import sektora jaj wzrósł w skali roku o ponad jedną trzecią do 18,2 tys. ton (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych). W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne (86 proc.). Największym dostawcą towarów do UE są od 2014 r. Indie, a następnie Argentyna i Stany Zjednoczone.

Poleć
Udostępnij