Eksport jaj i przetworów idzie w górę. Ale minimalnie
Unijny wywóz jaj i przetworów (bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w pierwszym kwartale bieżącego roku wzrósł przez rok o niespełna 1 proc. do 55,7 tys. ton.
FAMMU/FAPA informuje - powołując się na opublikowane właśnie dane Komisji Europejskiej - że najszybciej wzrosła sprzedaż jaj bez skorupek (27 proc. do 4,1 tys. ton). Większe były również wysyłki jaj spożywczych (11 proc. do 25,3 tys. ton), a spadł eksport albuminy (11 proc. do 24,2 tys. ton) i żółtek (7 proc. do 2 tys. ton).
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami wzrosło przez rok o 1 proc. do 53,5 tys. ton. Głównymi dostawcami towarów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki polskich produktów spadły aż o 65 proc. do ok. 1,5 tys. ton (w tym jaj spożywczych o 75 proc. do 855 ton).
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia (-14 proc. do 15,5 tys. ton), Szwajcaria (+10 proc.do 11,6 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+155 proc. do 6,9 tys. ton). Eksport do Rosji i na Ukrainę zmniejszył się natomiast po ok. 62 proc..
Z kolei import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w pierwszych trzech miesiącach roku wzrósł o 10 proc. do 3,5 tys. ton. Największym dostawcą towarów były Indie (+33 proc. do 1,5 tys. ton) i Argentyna (+82 proc.do 880 ton).