Ceny żywności biją rekordy. Co najbardziej podrożało we wrześniu?
We wrześniu w sklepach było drożej średnio o 24,1 proc. rok do roku. O 100 proc. zdrożał cukier - wynika z najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych w Poznaniu.
Zdrożały wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów, tylko jedna z nich odnotowała wzrost poniżej 10 proc. Według dr Edyty Wojtyly, ekonomistki z WSB, dynamika wzrostu cen wynika z kilku proinflacyjnych czynników, które nałożyły się na siebie.
Koszty w rolnictwie drastycznie rosną. Produkcja żywności będzie ograniczana?
Z analizy stawek wynika, że we wrześniu (tak samo jak w sierpniu i lipcu) znowu najbardziej podrożały produkty tłuszczowe o 57,4 proc. Najmocniej w tej kategorii zdrożał olej (ponad 61,6 proc.), następnie margaryna (60 proc.) i masło (50,4 proc).
Drugie w zestawieniu najwyższych wzrostów cen, były produkty sypkie ze średnim skokiem o 43,6 proc. Najbardziej zdrożał cukier - o 100 proc., ceny soli i makaronu wzrosły odpowiednio 37,8 proc. i 37,3 proc., mąki o 23 proc., a ryżu o niespełna 20 proc.
Podium najbardziej drożejących produktów zamyka mięso ze wzrostem o 38 proc. W tej kategorii po raz kolejny widać mocne dwucyfrowe podwyżki. - drób o 48,5 proc., wołowina o 38,2 proc., zaś wieprzowina o 27,2 proc.
Skok cenowy mniejszy niż 30 proc. zanotował nabiał (średnio 28,6 proc), natomiast mleko zdrożało o 37,5 proc., ser żółty - 34,3 proc., twaróg - 22,2 proc.
Jak podali autorzy analizy, najmniej zdrożały we wrześniu warzywa i owoce odpowiednio: o 8,5 i 11 proc. Tuż przed nimi w tabeli plasuje się pieczywo ze średnią podwyżką o 14,8 proc. rdr.
W "Indeksie cen w sklepach detalicznych" przedmiotem analizy było 12 kategorii (pieczywo, nabiał, mięso, owoce, warzywa, produkty sypkie, produkty tłuszczowe, dodatki spożywcze, używki, napoje, chemia gospodarcza i inne art.).
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś