Ceny w górę. W handlu coraz większa oferta warzyw importowanych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-11-2019,15:05 Aktualizacja: 09-11-2019,17:36
A A A

Na rynku hurtowym w Broniszach pojawia się coraz więcej warzyw z importu, natomiast skokowo spada podaż krajowych warzyw uprawianych pod osłonami, a ich ceny znacząco rosną. Nadal drogie są jabłka - informuje ekspert rynku Maciej Kmera.

W pierwszym tygodniu listopada skokowo zdrożały pomidory krajowe do poziomu 5-6 zł/kg za czerwone i 6-8 zł/kg za malinowe. Lada chwila pojawi się w znaczących ilościach import z Hiszpanii.

znakowanie żywności, inspekcja handlowa, impot owoców i warzyw, ziemniaki, Łukasz Sosnowski

To już plaga. Zagraniczne owoce i warzywa sprzedawane są jako polskie

Warzywa i owoce z importu coraz częściej oferowane są jako polskie. Tak sieci handlowe sprzedają ziemniaki z Holandii, kapustę z Kazachstanu, cebulę z Austrii, czy jabłka z Serbii. - To już prawdziwa plaga - mówi w rozmowie z...
Ogórki spod osłon krajowe również podrożały do 7-8 zł/kg mimo silnej tańszej konkurencji ze strony importowanych z Hiszpanii, Grecji i Albanii, które są sprzedawane w hurcie w cenie 3,8-5,75 zł/kg.

Zrównały się ceny papryk czerwonych krajowych i importowanych z Hiszpanii - około 5-6 zł/kg. Zbliża się koniec podaży krajowej fasolki szparagowej - przy malejącej podaży ceny skoczyły do 10-13 zł/kg.

Coraz mniej w handlu jest krajowej cukinii, która obecnie kosztuje 5-6 zł/kg mimo znaczącego wzrostu podaży tańszej (w cenie 3,5-5,5 zł/kg) importowanej z Hiszpanii i Włoch. Podrożała sałata lodowa, zarówno krajowa jak i importowana z Hiszpanii do poziomu 4,75-6 zł/szt.

Pojawiły się pierwsze dostawy sałaty sprowadzanej tradycyjnie z Włoch w cenie 2 zł/szt. Jest to na razie sondowanie rynku, ponieważ podaż krajowej jest na stabilnym poziomie i kosztuje 1,6-2 zł/szt.

Na stabilnym poziomie utrzymują się ceny warzyw gruntowych: marchwi - 0,8-1 zł/kg; cebuli krajowej i importowanej - 1,25 zł/kg; buraków ćwikłowych - 0,7-1 zł/kg; selera - 1,5-2 z/kg. Jak wskazuje ekspert, "zadziwiająco" niska jest cena pietruszki korzeniowej, zależnie od jakości korzenia trzeba za nią zapłacić 1,3-2,5 zł/kg.

Oleszna Podgórska, powiat lwówecki, kradzież warzyw, Mateusz Królak, KPP w Lwówku

Rolnik zaczaił się na polu na złodziei warzyw

Stanowcza postawa rolnika, który zaczaił się w nocy na polu doprowadziła do zatrzymania złodziei na gorącym uczynku. Wcześniej zdołali ukraść warzywa o wartości ponad 2000 zł. Około 150 kg selera, 200 kg czerwonych buraków i 400 kg...
Ceny kalafiora wzrosły do 4-5 zł/szt., a kapusta potaniała do 2-2,5 zł za sztukę.

Staniały ziemniaki krajowe do poziomu importowanych z Belgii i Holandii, kosztują 1,33 zł/kg za krajowe. Te z importu kosztują 1,15-1,3 za kg.

Krajowe jabłka są nadal drogie, ich ceny zaczynają się od 1,33 zł/kg i mogą osiągnąć nawet 4 zł/kg (Szara Reneta). Przeciętna cena tych owoców jest w granicach 1,66-2 zł/kg. Jakość oferowanych owoców jest bardzo zróżnicowana. Na razie jabłka sprzedawane są ze zwykłych przechowalni, które mogą nie gwarantować zachowania wysokiej jakości. A na owoce z chłodni z kontrolowaną atmosferą prawdopodobnie trzeba poczekać do lutego przyszłego roku.

Gruszki, odmiana Konferencja i Lukas, są w cenie 2,5-3,5 zł/kg. Jest w sprzedaży jeszcze końcówka krajowych śliwek pochodzących z chłodni. Oferowane są głównie odmiany wielkoowocowe w cenie 5-6 zł/kg. Można też kupić importowane z Mołdawii śliwki w typie węgierki w zbliżonej cenie 5-6 zł/kg.

W Broniszach pojawiły się pomarańcze z Hiszpanii w cenie około 5 zł/kg, mandarynki w cenie 4 do 8,5 zł/kg. Jest duża podaż tureckich grapefruitów w cenie 4 zł/kg i cytryn 4,5 zł/kg.

Poleć
Udostępnij