Ceny jaj spożywczych idą w górę. W Polsce powyżej średniej
Sto kilogramów jaj spożywczych klasy L i M kosztowało średnio we wrześniu w krajach Unii Europejskiej 133,6 euro. To o 1,1 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 5,1 proc. powyżej ubiegłorocznych stawek.
Jaja podrożały we wrześniu (w skali miesiąca) w 18. państwach członkowskich, najbardziej w Bułgarii (6,2 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. W Polsce ceny poszły w górę o 4,7 proc. do 142,6 euro za 100 kg i przewyższały unijną średnią o ok. 7 proc. Przez rok ten produkt na naszym rynku podrożał aż o 10,6 proc.
Jaja źle oznakowane. Posypały się kary
Z kolei w 7. krajach jaja nieznacznie potaniały - przede wszystkim w Hiszpanii (3,2 proc.). Najwięcej za ten produkt trzeba było zapłacić nadal w Szwecji (201 euro/100 kg), a najmniej w Czechach, na Litwie, w Rumunii i na Słowacji (108-111 euro/100 kg).
Od stycznia do maja na rynku Wspólnoty dominowały spadki cen. Wpływ na to miało osłabienie popytu wewnętrznego oraz poprawa opłacalności produkcji jaj z uwagi na obniżki kosztów pasz dla niosek.
W czerwcu i lipcu towar w UE znacznie podrożał w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony USA, borykających się z ptasią grypą. Sierpniowe spadki stawek wynikały natomiast głównie z tańszego zboża i pasz, a co za tym idzie poprawy opłacalności produkcji.
Wrześniowe podwyżki cen to z kolei efekt rosnącego eksportu jaj i przetworów do krajów trzecich.