Ambasador Kumoch: polska wołowina o krok od wejścia na rynek Chin
Jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin – poinformował w środę ambasador Polski w Chinach Jakub Kumoch. Dodał, że niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów.
W czerwcu br. miało miejsce spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. W jego trakcie podpisano m.in. dokumenty regulujące warunki eksportu grup polskich produktów na rynek chiński, w tym protokół dotyczący mięsa wołowego oraz memorandum o porozumieniu w sprawie zapobiegania i zwalczania BSE (gąbczasta encefalopatia bydła – neurologiczna choroba bydła o potencjale zoonotycznym – PAP). "Zniesienie zakazu importu polskiej wołowiny traktujemy jako nowe otwarcie w sprawie sprzedaży polskiego mięsa" – zaznaczył wówczas szef MRiRW. Podkreślono, że podpisanie protokołów nie jest równoznaczne z zakończeniem procedur i otwarciem rynku ChRL, ale "stanowi bardzo ważny krok w tym kierunku".
Jakub Kumoch, ambasador Polski w Chinach, przekazał w środę na Twitterze, że "jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin". Podkreślił, iż "niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów".
"Podjąłem decyzję o uruchomieniu w Ambasadzie dodatkowej pomocy przy wypełnianiu wniosków w CIFER (China Import Food Enterprises Registration - PAP)" – przekazał.
Dodał, by kontaktować się przez adres e-mail .
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś