Żyto mieszańcowe daje wyższy plon
Powierzchnia uprawy hybryd w Polsce zajmuje około 100 tysięcy hektarów, co stanowi jedynie kilkanaście procent całej powierzchni przeznaczonej na uprawę tego gatunku. Dla porównania, u naszych zachodnich sąsiadów odmianami mieszańcowymi obsiane jest ponad 400 tys. ha, co stanowi około 70% całego areału.
Przykładem odmiany nowej generacji żyt mieszańcowych, która cechuje się wyższą dynamiką rozwoju roślin zarówno jesiennego, jak i wiosennego, co znakomicie niweluje straty i uszkodzenia po zimie jest SU Performer F1. Według badań COBORU jej średni plon wynosi 113% wzorca. Doskonale nadaje się na każde stanowisko uprawy, również te o wilgotnych warunkach dojrzewania. Dobra zdrowotność i odporność na wyleganie pozwalają ograniczyć koszty związane z ochroną fungicydową oraz użyciem regulatorów wzrostu. Stabilne źdźbło, zdrowe liście i ekstremalnie stabilna liczba opadania to główne atuty tej odmiany. Ponadto cechuje się ona bardzo szerokim oknem wysiewu. Odmiana ta to najnowsza generacja żyt Turbo 2,0, które ze względu na wczesność ruszania w okresie wegetacji lepiej wykorzystają wodę z gleby podczas całego sezonu, co jest szczególnie istotne, gdyż ten gatunek zbóż uprawia się z reguły na stanowiskach lekkich z ograniczonymi zasobami wody.
Wysokie plonowanie, dobra jakość handlowa, a także odporność na stresy biotyczne i abiotyczne to główne zalety odmian hybrydowych. Rolnicy decydując się na uprawę żyta, niezależnie od wyboru odmiany, aby osiągnąć sukces powinni przykładać większą wagę do agrotechniki. Minimalny wzrost kosztów przeznaczonych na nawożenie i ochronę plantacji może spowodować znaczący wzrost wielkości i jakości plonu.