Dziesiątka najlepiej plonujących odmian chlebowych pszenicy ozimej
Odmiany chlebowe (z klasy B) mają nieco niższą jakość technologiczną ziarna niż jakościowe odmiany chlebowe (z klasy A). Najlepsze z nich odznaczają się jednak bardzo wysokim potencjałem plonowania, który warto wykorzystać u siebie w gospodarstwie.
Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej odmiany chlebowej pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO w 2017 r. wyniosła na przeciętnym poziomie agrotechniki 12 proc. wzorca (10,9 dt/ha), w 2016 r. 45 proc. (36,9 dt/ha), a w 2015 r. 12 proc. (11,7 dt/ha). W przypadku wysokiego poziomu agrotechniki było to odpowiednio 11 proc. (11,4 dt/ha), 41 proc. (37,4 dt/ha) i 9 proc. (9,8 dt/ha) (tab. 1).

Dziesiątka najlepiej plonujących jakościowych odmian pszenicy ozimej
Tabela 1. Plonowanie odmian chlebowych (klasa B) pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO (2015-2017)
Odmiany |
2017 |
2016 |
2015 |
proc. wzorca |
|||
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
|||
Wzorzec, dt/ha |
90,6 |
82,1 |
97,7 |
Najlepsza Najgorsza |
108 96 |
108 63 |
107 95 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
|||
Wzorzec, dt/ha |
103,9 |
91,2 |
108,6 |
Najlepsza Najgorsza |
106 95 |
105 64 |
106 97 |
a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)
Źródło: COBORU 2017
W pierwszej dziesiątce najlepiej plonujących odmian pszenicy ozimej z klasy B znalazło się 5 polskich odmian: Owacja, Opcja, Tytanika, Pokusa i Belissa (tab. 2). Wszystkie te odmiany są wpisane do Krajowego Rejestru. Hybery F1 jest odmianą mieszańcową.

Nowe odmiany zbóż ozimych
Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących odmian chlebowych (klasa B) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2017 r.
Lp. |
Odmiana |
Proc. wzorca |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
||
1 |
Owacja |
108 |
2 |
Hybery F1 |
105 |
3 |
RGT Bilanz |
105 |
4 |
Rotax |
103 |
5 |
Artist |
101 |
6 |
Opcja |
101 |
7 |
Tytanika |
101 |
8 |
Pokusa |
100 |
9 |
Rivero |
100 |
10 |
Bartosz |
99 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
||
1 |
RGT Bilanz |
106 |
2 |
Owacja |
104 |
3 |
Hybery F1 |
103 |
4 |
Rotax |
102 |
5 |
Artist |
101 |
6 |
Tytanika |
101 |
7 |
Pokusa |
100 |
8 |
Bartosz |
100 |
9 |
Tobak |
100 |
10 |
Belissa |
100 |
a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)
F1 – odmiana mieszańcowa
Źródło: COBORU 2017
Spośród najlepiej plonujących odmian największą zimotrwałością (5 w skali 9-stopniowej) wyróżniają się odmiany: Rotax, Tytanika i Belissa (tab. 3).

Pszenica ozima w doświadczeniach PDO
Tabela 3. Zimotrwałość dziesiątki najwyżej plonujących odmian chlebowych (klasa B) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2017 r.
Lp. |
Odmiana |
Zimotrwałość, skala 9-stopniowa* |
1 |
Rotax |
5 |
2 |
Tytanika |
5 |
3 |
Belissa |
5 |
4 |
Owacja |
4,5 |
5 |
RGT Bilanz |
4,5 |
6 |
Artist |
4 |
7 |
Hybery F1 |
3,5 |
8 |
Rivero |
3,5 |
9 |
Bartosz |
3,5 |
10 |
Opcja |
3 |
Skala 9-stopniowa: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała
Źródło: COBORU 2017
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś