Dziesiątka najlepiej plonujących jakościowych odmian pszenicy ozimej
Badania Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzone przez COBORU pozwalają dostarczyć rzetelnych danych na temat zachowania odmian. Zanim dokona się wyboru odmiany pszenicy ozimej warto wiedzieć, które plonowały najlepiej.
Największe znaczenie gospodarcze mają jakościowe odmiany chlebowe (z klasy A), które pozwalają uzyskać ziarno o wysokiej jakości technologicznej.
Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej jakościowej odmiany chlebowej pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO w 2017 r. wyniosła na przeciętnym poziomie agrotechniki 14 proc. wzorca (12,7 dt/ha), w 2016 r. 45 proc. (36,9 dt/ha), a w 2015 r. 20 proc. (19,5 dt/ha). W przypadku wysokiego poziomu agrotechniki było to odpowiednio 11 proc. (11,4 dt/ha), 41 proc. (37,4 dt/ha) i 15 proc. (16,3 dt/ha) (tab. 1).
Tabela 1. Plonowanie jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w doświadczeniach PDO (2015-2017)
Nowe odmiany zbóż ozimych
Odmiany |
2017 |
2016 |
2015 |
proc. wzorca |
|||
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
|||
Wzorzec, dt/ha |
90,6 |
82,1 |
97,7 |
Najlepsza Najgorsza |
104 90 |
104 59 |
104 84 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
|||
Wzorzec, dt/ha |
103,9 |
91,2 |
108,6 |
Najlepsza Najgorsza |
102 91 |
104 63 |
104 89 |
a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)
Źródło: COBORU 2017
Wreszcie ruszyły żniwa na Zamojszczyźnie
W pierwszej dziesiątce najlepiej plonujących odmian pszenicy ozimej z klasy A znalazły się 2 polskie odmiany: Formacja i Hondia (tab. 2). Wszystkie te odmiany są wpisane do Krajowego Rejestru.
Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2017 r.
Lp. |
Odmiana |
Proc. wzorca |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
||
1 |
Formacja |
104 |
2 |
RGT Kilimanjaro |
103 |
3 |
Lindbergh |
102 |
4 |
KWS Dakotana |
101 |
5 |
KWS Spencer |
101 |
6 |
Linus |
101 |
7 |
Nordkap |
101 |
8 |
RGT Metronom |
101 |
9 |
Hondia |
100 |
10 |
Mirek |
100 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
||
1 |
Formacja |
102 |
2 |
RGT Kilimanjaro |
102 |
3 |
Linus |
102 |
4 |
KWS Dakotana |
101 |
5 |
KWS Spencer |
101 |
6 |
Nordkap |
100 |
7 |
Lindbergh |
99 |
8 |
RGT Metronom |
99 |
9 |
Mirek |
99 |
10 |
Hondia |
98 |
a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed chorobami i wyleganiem)
Źródło: COBORU 2017
Sprawdzić stan ozimin
Ważna cechą w naszych warunkach jest zimotrwałość, na którą także należy zwracać uwagę. Spośród najlepiej plonujących odmian Hondia wyróżnia się największą zimotrwałością (5,5 w skali 9-stopniowej) (tab. 3).
Tabela 3. Zimotrwałość dziesiątki najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy ozimej w badaniach PDO w 2017 r.
Lp. |
Odmiana |
Zimotrwałość, skala 9-stopniowa* |
1 |
Hondia |
5,5 |
2 |
Formacja |
4,5 |
3 |
KWS Spencer |
4,5 |
4 |
RGT Metronom |
4,5 |
5 |
RGT Kilimanjaro |
4 |
6 |
Linus |
4 |
7 |
KWS Dakotana |
3 |
8 |
Lindbergh |
2,5 |
9 |
Nordkap |
2,5 |
10 |
Mirek |
2 |
Skala 9-stopniowa: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała
Źródło: COBORU 2017
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś