Warzywnictwo
RSS-
31-05-2016,14:55
Mrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe. -
30-05-2016,11:40
Polska sprzedaje mniej warzyw
Biorąc pod uwagę eksport warzyw świeżych eksperci podkreślają, że w obecnym sezonie wielkiego znaczenia dla towarów z Polski nabrał rynek Wspólnoty. Łączny eksport z naszego kraju do UE w omawianym czasie poszedł w górę aż o 9 proc. -
15-05-2016,9:40
Odwrót od polskich ziemniaków
Wielu większych klientów, zaopatrujących się w małym hurcie, już teraz nie chce kupować polskich ziemniaków i wybierają te z importu, gdyż uważają je za lepsze jakościowo. -
11-05-2016,13:25
Naukowcy rozgryźli DNA marchwi
Genom marchwi składa się z 473 mln par nukleotydów (podstawowych cegiełek tworzących DNA). Trzeba było je ułożyć we właściwym porządku, dysponując krótkimi fragmentami liczącymi zaledwie ok. 100 par nukleotydów. -
27-04-2016,10:35
Pogoda nie sprzyja wzrostowi warzyw
Specjaliści do ochrony przed patogenami glebowymi polecają użycie preparatu Previcur Energy 840 SL. Jeśli rozsada przed wysadzeniem nie była zabezpieczana przed chorobami warto zrobić to teraz. -
20-04-2016,12:05
Polski rynek pomidorów ma się coraz lepiej
W minionej dekadzie stabilna była konsumpcja pomidorów w kraju. Według Głównego Urzędu Statystycznego w latach 2006-2008 każdy z nas zjadał rocznie 10,12 kg, zaś w latach 2012-2014 ok. 9,88 kg.