Warzywnictwo
RSS-
09-10-2016,9:55
Wystawa dyń z całego świata w Werbkowicach
Bogactwo odmian dyń i tykw zaskakuje każdego. -
03-10-2016,10:45
Rolniczy samorząd upomina się o... kapustę
30 września ARR zakończyła przyjmowanie powiadomień w zakresie operacji wycofania z rynku na bezpłatną dystrybucję i inne przeznaczenie: jabłek, gruszek, pomidorów, marchwi, słodkiej papryki, ogórków oraz korniszonów, śliwek i winogron stołowych świeżych. -
22-09-2016,9:05
Na rynku hurtowym królują dynie
Dynie cenione są szczególnie ze względu na zawartość minerałów i witamin. Warzywo to jest także bogate w beta-karoten (przeciwutleniacz). -
31-08-2016,9:35
Produkujemy mniej mrożonych warzyw
Zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2015 roku wyniosły niespełna 3,8 mln ton (-18 proc. r/r). Mimo niższej produkcji w poprzednim sezonie w górę poszedł jednak eksport mrożonych warzyw. -
29-08-2016,7:45
Warzywa tańsze niż przed rokiem
Na rynku w podwarszawskich Broniszach tańsze niż w ubiegłym roku są warzywa. Za marchew i kapustę białą trzeba zapłacić o połowę mniej. O 20 proc. tańsza jest cebula. Tanie są również pomidory. -
22-08-2016,22:25
Ogórki to polska specjalność
Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy.