Idą mrozy. Będzie powtórka z 2016 roku?
Od czwartku mają nadejść potężne mrozy i potrzymać do poniedziałku. Na szczęście wcześniej zaczął padać śnieg. Niestety, wieje też silny wiatr, który może zwiewać śnieg z pól.
Z wynikowego szacunku produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2016 r. opublikowanego przez GUS w grudniu wynika, że stan zasiewów zbóż ozimych pod zbiory 2017 r. przed wejściem w stan zimowego spoczynku był nieco lepszy od ubiegłorocznego.
Najwyżej oceniono stan plantacji jęczmienia ozimego na 3,7 stopnia kwalifikacyjnego, natomiast najniżej oceniono stan plantacji pszenicy ozimej na 3,5 stopnia.

Ozima, przewódka czy jara?
W przekroju terytorialnym stan plantacji zbóż ozimych był bardzo zróżnicowany. Oceny stanu poszczególnych zbóż ozimych wahały się:
- dla pszenicy od 3,0 stopnia kwalifikacyjnego w województwie opolskim do 3,9 stopnia w województwach: lubelskim i świętokrzyskim,
- dla żyta od 3,4 stopnia kwalifikacyjnego w województwie wielkopolskim do 4,0 w województwach: lubelskim, opolskim i podlaskim,
- dla jęczmienia od 3,4 stopnia kwalifikacyjnego w województwie mazowieckim do 4,0 w województwach: lubelskim, opolskim, podlaskim, pomorskim i śląskim,
- dla pszenżyta od 3,4 stopnia kwalifikacyjnego w województwach: kujawsko-pomorskim, podkarpackim i wielkopolskim do 4,0 w województwach: lubelskim, opolskim i podlaskim.
Plantacje rzepaku i rzepiku ozimego średnio w kraju oceniono na 3,7 stopnia kwalifikacyjnego.
Oceny plantacji wahały się od 3,0 stopnia kwalifikacyjnego w województwie opolskim do 4,1 w województwach: małopolskim i śląskim.
W optymalnych terminach agrotechnicznych zasiano ok. 70 proc. powierzchni pszenicy ozimej (w 2015 r. – 62 proc.), około 73 proc. powierzchni żyta (w 2015 r. – 69 proc.), około 79 proc. powierzchni jęczmienia ozimego (w 2015 r. – 69 proc.), około 77 proc. powierzchni pszenżyta ozimego (w 2015 r. – 69 proc.) i około 78 proc. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego (w 2015 r. – 62 proc.).