Od pierogów po tort. Z fasoli można zrobić niemal wszystko

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
10-05-2015,16:25 Aktualizacja: 10-05-2015,16:28
A A A

Pasztet, kotlety, roladę, pierogi a nawet tort - te wszystkie potrawy można zrobić z fasoli. Jest jednak jeden warunek, trzeba użyć najlepszego rodzaju tego warzywa, czyli fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Jest ona chroniona certyfikatem Unii Europejskiej.

Ambasadorką fasoli Piękny Jaś jest pani Janina Molek ze wsi Tropie. W tej maleńkiej miejscowości nad Dunajcem znajduje się niewielka rodzinna wytwórnia, w której powstają fasolowe przysmaki.

Najsłynniejszym z nich jest wyrabiany ręcznie pasztet z fasoli Piękny Jaś, którego receptura oparta jest o wyłącznie naturalne, lokalne składniki.

Sieją fasolę na potęgę. Kuszą duże dopłaty

W tym roku obserwuje się bardzo duży wzrost powierzchni uprawy fasoli na suche nasiona. Mało kto się jednak zastanawia, że duża produkcja wróży obniżenie cen skupu, które już teraz są niskie. Głównym powodem zainteresowania...
Pasztet występuje w dwóch wersjach: fasolowy z leśnymi grzybami oraz fasolowy z marchewką. Znakomicie nadaje się do spożycia ze świeżym pieczywem oraz jako składnik sałatek i smaczna przekąska. Sztandarowy produkt Janiny Molek można kupić m.in. na Targu Pietruszkowym w Krakowie, a także tamtejszych sklepach i restauracjach promujących ekologiczną, lokalną żywność.

Pani Molek wspomina, że przyrządzania fasolowych potraw uczyła się od dzieciństwa, podglądając swoją babcię. Dziś potrafi z Pięknego Jasia zrobić praktycznie wszystko: pasztet, kotlety, roladę, pierogi na słodko i na ostro, a nawet tort. Część z nich to tradycyjne receptury, a część – jej autorskie przepisy.

Pani Janina ma na koncie wiele kulinarnych wyróżnień za wybitne dania na bazie Pięknego Jaśka. Zupę fasolową i wódkę z fasoli nagrodzono "Perłami Polagry" Międzynarodowych Targów Poznańskich. Z kolei pasztet z fasoli i leśnych grzybów otrzymał wyróżnienie w półfinale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Sączu.

Jednym z sekretów gospodyni z Tropia jest wstępne przygotowanie fasoli do dalszej obróbki. Jak przekonuje, warzywa tego nie powinno się moczyć - jest smaczniejsze i zdrowsze, jeśli fasolę gotujemy 2-3 godziny, trzykrotnie przerywając gotowanie poprzez dolewanie zimnej wody.
 
Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca odmiany tycznej wyróżnia się dużymi nasionami, wysoką zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz krótkim czasem gotowania.

Trwa zbiór fasoli na Zamojszczyźnie. Deszcze nie pomagają

Wysokie ceny suchych nasion fasoli w ostatnim sezonie zachęciły rolników na południowym wschodzie Zamojszczyzny do znacznego zwiększenia produkcji. Teraz na przeszkodzie stanęła pogoda, która utrudnia zbiór. Uprawa fasoli jest...
Rośnie w Dolinie Dunajca w Małopolsce - jednym z najcieplejszych terenów w Polsce. Występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne. Plantacje Pięknego Jasia wpisały się już na stałe w tamtejszy górski krajobraz, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni.

Co roku, jesienią organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak "Święto Fasoli" w Zakliczynie i "Fasolowe Żniwa" w Gródku nad Dunajcem.

Charakterystyczne cechy fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca doczekały się uznania Unii Europejskiej. W 2011 roku produkt ten został zarejestrowany jako chroniona nazwa pochodzenia. Uprawnienia do jej produkcji mogą otrzymać jedynie rolnicy uprawiający ją na obszarze 11 małopolskich gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno (powiat tarnowski), Czchów (powiat brzeski) i Gręboszów (powiat dąbrowski).

Poleć
Udostępnij