W tym tygodniu przerób rozpoczną spółki Pfeifer&Langen oraz Sudzucker Polska, a w następnym dwie pozostałe, czyli KSC oraz Nordzucker Polska.
W ostatnich latach jako pierwszy przerób buraków rozpoczynał koncern Pfeifer&Langen. W tym roku nie jest inaczej. Dzisiaj rusza Cukrownia Miejska Górka (woj. wielkopolskie), a w ciągu tygodnia wszystkie pozostałe cukrownie tej spółki. Kiedy przerób zaczną następne koncerny?
Z przekazanych nam informacji przez Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego wynika, że jeszcze w tym tygodniu rozpoczęcie przerobu korzeni planuje także Südzucker. Czwartego września w Cukrowni Cerekiew, a szóstego września w Cukrowni Strzelin, natomiast w przyszłym tygodniu (dziewiątego września) w Cukrowni Świdnica. Wszystkie trzy znajdują się w woj. dolnośląskim. Najpóźniej mają ruszyć Ropczyce (woj. podkarpackie), bo pierwszego października.
W zależności od terminu siewu, jak i zbioru, na większości plantacji, sezon uprawy buraka cukrowego osiągnął lub niedługo osiągnie półmetek. Rośliny wkraczają w decydujący okres dla budowy biomasy oraz kształtowania się jakości korzeni....
KSC kampanię rozpocznie w przyszłym tygodniu, a dokładnie ósmego września w Cukrowni Kruszwica (woj. kujawsko-pomorskie), po czym będzie uruchamiać kolejne cukrownie w Dobrzelinie, Kluczewie, Nakle, Krasnymstawie, w Malborku i jako ostatnia 16 września ruszy Cukrownia Werbkowice w woj. lubelskim (tabela).
W przyszłym tygodniu jedną z dwóch swoich cukrowni uruchomi także spółka Nordzucker Polska. Będzie to cukrownia w Opalnicy (woj. wielkopolskie), która ma ruszyć 11 września. Natomiast trzy dni później, czyli 14 września zacznie działać cukrownia w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie). Trzeba brać pod uwagę, że powyższe terminy mogą ulec niewielkim zmianom.
Początek września, to nie jest odpowiedni moment na przerwanie wegetacji, ponieważ najbliższe miesiące to okres, w którym korzenie buraka gromadzą znaczące ilości cukru, zwłaszcza jeśli występuje korzystna słoneczna aura, nie wspominając już o dalszej budowie biomasy. - Z reguły na początku kampanii wybierani są chętni do oddania korzeni. No i brany jest pod uwagę ogólny stan zaawansowania rozwoju roślin - wskazuje Rafał Strachota, dyrektor biura KZPBC.
Jaki jest ten stan zaawansowania w skali kraju? - Bardzo zróżnicowany regionalnie, co pokazują dekadowe, czy też cotygodniowe pomiary masy korzeni i polaryzacji wykonywane przez producentów cukru. W skrajnych przypadkach różnice w masie korzeni między regionami potrafią być nawet dwukrotne, co ma przede wszystkim związek z rozkładem i ilością opadów - mówi dyrektor Strachota. - Generalnie jednak, dotychczasowe wyniki tych pomiarów pokazują, że w stosunku do ubiegłego roku średnia masa korzeni jest wyższa, a polaryzacja niższa - dodaje. Koncerny nie publikują danych z tych pomiarów, poza spółką Südzucker. Można je znaleźć pod tym
linkiem.
Obecna fala przymrozków mogła lokalnie doprowadzić do uszkodzenia siewek buraka cukrowego. Na części plantacji rozpoczęły się bowiem wschody, a na części jeszcze trwają. Siewki buraka są najbardziej wrażliwe na przymrozki tuż po pojawieniu...
Jak zaznacza dyrektor Strachota, dotychczasowe okresowe pomiary nie muszą o niczym przesądzać, bo przed nami jeszcze okres intensywnego gromadzenia cukru. Dlatego też KZPBC póki co ostrożnie podchodzi do wszelkich prognoz. Jedynym pewnikiem jest powierzchnia, która w tym roku według związku jest większa od ubiegłorocznej i wynosi ok. 252 tys. ha.
Większy - jak dotychczas - przyrost biomasy korzeni w stosunku do ubiegłego roku, to zapewne wynik większych w stosunku do ub.r. opadów, zwłaszcza w czerwcu i na początku lipca, bo jak zauważa dyrektor Strachota w okresie wakacyjnym, zwłaszcza, na przełomie lipca i sierpnia, wiele plantacji ponownie odczuło niedobór wody, co objawiało się więdnięciem liści.
W tym roku, plantacjom mocno doskwiera też wyjątkowo duża presja chwościka burakowego, którego coraz trudniej jest zwalczyć. - Coraz większy problem mamy również z żółtaczką wirusową buraka, której wektorem są mszyce, a tych było w tym roku więcej niż zazwyczaj, co jest pokłosiem wycofania zapraw neonikotynoidowych - wskazuje dyrektor Strachota. - Skala problemu z wirusem żółtaczki, co prawda nie jest taka, jak obserwowana w Belgii, czy we Francji, gdzie w niektórych regionach straty sięgają kilkudziesięciu procent, ale obserwujemy, że występuje z coraz większym nasileniem - wyjaśnia przedstawiciel KZPBC.
Tabela. Przewidywane terminy rozpoczęcia przerobu korzeni w poszczególnych cukrowniach
Producent Cukru
|
Data rozpoczęcia
|
KSC
|
Kruszwica
|
8.09.2020
|
Dobrzelin
|
9.09.2020
|
Kluczewo
|
10.09.2020
|
Nakło
|
14.09.2020
|
Krasnystaw
|
15.09.2020
|
Malbork
|
15.09.2020
|
Werbkowice
|
16.09.2020
|
Pfeifer&Langen
|
Miejska Górka
|
31.08.2020
|
Gostyń
|
1.09.2020
|
Glinojeck
|
2.09.2020
|
Środa Wielkopolska
|
7.09.2020
|
Südzucker
|
Cerekiew
|
4.09.2020
|
Strzelin
|
6.09.2020
|
Świdnica
|
9.09.2020
|
Ropczyce
|
1.10.2020
|
Nordzucker Polska
|
Opalenica
|
11.09.2020
|
Chełmża
|
14.09.2020
|
Źródło: KZPBC.
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz