Ceny skupu żywca wieprzowego na rynku krajowym w drugim tygodniu marca wyniosły 6,47 zł za kg. Były one o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 50% droższy niż przed rokiem.
Tuczniki na rynku krajowym w drugim tygodniu marca kosztowały średnio 6,47 złotych za kilogram. Tak więc ich cena spadła o 1% w porównaniu do poprzedniego tygodnia, ale była o 50% wyższa niż przed rokiem.
Cena świń rzeźnych klasy E w okresie od 9 do 15 marca 2020 r. w Unii Europejskiej wynosiła 1,94 euro za kg i była o 0,5% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 5% wyższa niż przed miesiącem i o 40% wyższa jak przed rokiem.
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,94 złotych za kg.
Rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa powoduje utrudnienia logistyczne, które mogą przełożyć się na opóźnienia w dostawach żywca i wieprzowiny. Jednak sytuacja ta może dotknąć jedynie niektórych regionów Unii...
Notowania żywca wieprzowego tej klasy w Polsce, jak wynika z raportu Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 1,95 euro za kg, czyli około 9 złotych.
Cena ta była o około 1% wyższa niż średnio w UE, ale o 4% niższa niż w Niemczech oraz o 5% niższa niż w Danii.
Cena prosiąt w dniach od 9 do 15 marca wyniosła średnio 270,50 zł za sztukę. Była ona o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% wyższa niż przed miesiącem. Prosięta były o 67% droższe niż przed rokiem.
W omawianym okresie zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,38 zł za kg. Cena ta była o 1 grosz niższa niż przed tygodniem.
Jednocześnie półtusze były o 7,5% droższe niż przed miesiącem oraz o 47% droższe niż przed rokiem.
-
Więcej aktualnych informacji na temat cen wieprzowiny w Polsce i na świecie znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie" - ZAPRENUMERUJ