Żywiec wieprzowy o połowę droższy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-03-2020,15:30 Aktualizacja: 27-03-2020,13:33
A A A
Tuczniki na rynku krajowym w drugim tygodniu marca kosztowały średnio 6,47 złotych za kilogram. Tak więc ich cena spadła o 1% w porównaniu do poprzedniego tygodnia, ale była o 50% wyższa niż przed rokiem.
 
Cena świń rzeźnych klasy E w okresie od 9 do 15 marca 2020 r. w Unii Europejskiej wynosiła 1,94 euro za kg i była o 0,5% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 5% wyższa niż przed miesiącem i o 40% wyższa jak przed rokiem.
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,94 złotych za kg. 
 
koronawirus, dostawa żywności, mięso wieprzowe, żywiec wieprzowy

Koronawirus utrudni bieżące zaopatrzenie w żywiec i wieprzowinę?

Rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa powoduje utrudnienia logistyczne, które mogą przełożyć się na opóźnienia w dostawach żywca i wieprzowiny. Jednak sytuacja ta może dotknąć jedynie niektórych regionów Unii...
 
Notowania żywca wieprzowego tej klasy w Polsce, jak wynika z raportu Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 1,95 euro za kg, czyli około 9 złotych. 
 
Cena ta była o około 1% wyższa niż średnio w UE, ale o 4% niższa niż w Niemczech oraz o 5% niższa niż w Danii. 
 
Cena prosiąt w dniach od 9 do 15 marca wyniosła średnio 270,50 zł za sztukę. Była ona o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% wyższa niż przed miesiącem. Prosięta były o 67% droższe niż przed rokiem.
 
W omawianym okresie zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,38 zł za kg. Cena ta była o 1 grosz niższa niż przed tygodniem.
 
Jednocześnie półtusze były o 7,5% droższe niż przed miesiącem oraz o 47% droższe niż przed rokiem. 
 
  • Więcej aktualnych informacji na temat cen wieprzowiny w Polsce i na świecie znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie" - ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA