Żywiec wieprzowy drożeje. Resort podał najnowsze dane
W ostatnich tygodniach w Polsce rośnie cena skupu żywca wieprzowego. Według danych ministerstwa rolnictwa w pierwszym tygodniu marca kilogram kosztował przeciętnie 4,76 zł netto. To o 14,4 proc. więcej niż cztery tygodnie wcześniej.
Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas zauważają, że w poprzednich pięciu latach, w tym okresie stawki spadały średnio o ok. 2 proc. Zmiany w Polsce związane są ze wzrostami cen na rynku unijnym.
Hodowcy są na przegranej pozycji w walce z ASF?
Według danych Komisji Europejskiej na początku marca średnioważona cena skupu żywca wieprzowego klasy E wyniosła 148,50 euro za 100 kg (masa poubojowa) i była o 10,6 proc. wyższa niż na początku lutego 2017 r.
W Niemczech stawki poszły w górę o 15,5 proc.
Na kształtowanie się cen wieprzowiny w Unii Europejskiej bardzo wpływa sytuacja na rynku chińskim, który jest głównym (36 proc. łącznego eksportu z UE w 2017 r.) odbiorcą tego gatunku mięsa ze Wspólnoty.
W 2017 r. do tego wielkiego kraju wywieziono 1,39 mln t produktów wieprzowych, czyli aż o 26 proc. mniej niż w 2016 r.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń