Żywiec wieprzowy coraz tańszy
W ostatnich dwóch tygodniach ceny żywca spadły o kolejne 8 proc. (0,36 zł za kilogram) do 4,15 zł/kg. Stawki są już prawie o 20 proc. niższe niż przed rokiem.
Jakby tego mało, analitycy BGŻ informują, że są to znacznie większe obniżki od obserwowanych w tym samym czasie w ostatnich pięciu latach. Wówczas ceny leciały w dół przeciętnie zaledwie o 0,016 zł/kg.
Eksperci zwracają uwagę, że wynika to z sytuacji panującej na rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej. Tylko, że we Wspólnocie w ostatnich dwóch tygodniach stawki spadły średnio o 4 proc., czyli dwa razy mniej niż w Polsce.
To z kolei związane jest z występowaniem u nas wirusa afrykańskiego pomoru świń, obowiązującymi ograniczeniami w handlu na ważne rynki krajów trzecich oraz oczekiwanym wzrostem produkcji.