Żywiec i mięso wieprzowe drożeją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-03-2021,18:30 Aktualizacja: 09-03-2021,17:22
A A A
Tuczniki w ostatnim tygodniu lutego zarówno w Unii Europejskiej jak i w Polsce podrożały. Średnia unijna cena była o 3,5% wyższa niż w poprzednich notowaniach, a krajowa o 8%. 
 
Za świnie rzeźne klasy E, w dniach 22–28 lutego 2021 r., średnio w Unii Europejskiej płacono 135,69 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 623,32 zł.
 
Cena ta była o 3,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem.
 
Żywiec tej klasy w Polsce wyrażony w walucie unijnej kosztował 136,26 euro za 100 kg (około 626,03 zł). Było to o 0,57 euro za 100 kg więcej od średniej ceny w Unii Europejskiej oraz o 4,78 euro za 100 kg od ceny w Niemczech. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Ceny tuczników w Europie pną się w górę

Ograniczenie nadprodukcji tuczników na rynku Unii Europejskiej doprowadziło do wzrostu notowań żywca. W Niemczech jego cena w ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosła o 21 centów.   Ceny skupu żywca wieprzowego w minionym tygodniu...
W Polsce według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcom za trzodę chlewną płacono przeciętnie 4,68 zł za kg.
 
Jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena ta była o 8% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 18% niż przed miesiącem i jednocześnie o 26% niższa niż przed rokiem. 
 
Najwyższe ceny za świnie rzeźne uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo-wschodniego, który obejmuje woj. łódzkie, mazowieckie i podlaskie. Tam płacono średnio 4,75 zł za kg.
 
Najniższe ceny w wysokości 4,55 zł za kg otrzymywali dostawcy z makroregionu południowo-wschodniego, który obejmuje woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie i świętokrzyskie. 
 
Wraz za wzrostem cen w skupie drożały również elementy wieprzowe. W ostatnim tygodniu lutego półtusze wieprzowe zbywano średnio po 6,63 zł za kg.
 
Było to o 6% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 14% niż przed miesiącem. Cena półtusz była jednak o 26% niższa niż w tym samym tygodniu 2020 r.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA