Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej podaje, że ceny tuczników niemal w całej Europie rosną. Jest to efekt uporania się z nadwyżką żywca wieprzowego oraz zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi.
Ograniczenie nadprodukcji tuczników na rynku Unii Europejskiej doprowadziło do wzrostu notowań żywca. W Niemczech jego cena w ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosła o 21 centów.
Ceny skupu żywca wieprzowego w minionym tygodniu wzrosła w zakresie od 3 do 10 centów w przeliczeniu na wartość tuszy.
Największe ożywienie odnotowano w Niemczech i Belgii, gdzie notowania tuczników wzrosły o 10 centów. Na niemieckiej dużej giełdzie cena wyniosła 1,40 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,42 zł.
W Hiszpanii w ciągu tygodnia notowania podskoczyły o 7 centów, a we Francji o 3 centy. Wśród dużych producentów wieprzowiny, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, tylko Dania nie podniosła cenników.
Ceny trzody chlewnej w dość krótkim czasie wzrosły do poziomu, który pozwala hodowcom i producentom trzody chlewnej wychodzić na przysłowiowe zero lub ponownie osiągać zysk. Co na to wpłynęło? - Gdy w Niemczech wybuchł...
W Niemczech w ciągu ostatnich trzech tygodni notowania wzrosły o 21 centów. Sezonowo ceny rosły w tym okresie roku, jednak skala podwyżek jest zaskoczeniem dla uczestników rynku.
W Polsce zakłady mięsne coraz mocniej konkurują o surowiec na rynku, co ma związek ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy.
Wzrost krajowych cen prawdopodobnie wynika ze zmniejszonego importu prosiąt z Danii w listopadzie 2020 r.
Mniejsza ilość tuczników może również być związana z niskimi temperaturami w lutym, co spowodowało wolniejsze ich przyrosty.
Producenci żywca licząc na dalsze wzrosty. Ograniczają oni sprzedaż, a to powoduje, że popyt rośnie, a w ślad za nim ceny.
Średnia wartość tuczników w Polsce w wadze żywej sięga 4,90 zł za kg, a tuczniki w klasie E są skupowane po 6,50 zł za kg.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ