CFIA 11 grudnia br. przedstawiła nowe wymagania dotyczące eksportu mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski. Zostały one złagodzone w stosunku do pierwotnie proponowanych.
Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) 11 grudnia br. przedstawiła nowe wymagania dotyczące eksportu mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski. Zostały one złagodzone w stosunku do pierwotnie proponowanych.
Produkty mięsne wieprzowe poddane obróbce termicznej mogą być obecnie wwożone na teren Kanady bez dodatkowych restrykcji związanych z afrykańskim pomorem świń (ASF).
W przypadku mięsa wieprzowego i produktów niepoddanych obróbce cieplnej dopuszczony jest import z zakładów położonych w strefie wolnej od ASF lub strefie ochronnej w części I załącznika do Decyzji wykonawczej KE 2014/709/UE. Mięso musi jednak być pozyskiwane ze świń pochodzących ze strefy wolnej.
Kilogram żywca wieprzowego w skupie w czwartym tygodniu listopada kosztował średnio 4,25 zł - wynika z najnowszych danych ministerstwa rolnictwa. To o 8,3 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem. Spadki stawek zanotowano...
CFIA nie zezwala na ubój, przetwarzanie lub obsługę świń pochodzących ze strefy zagrożenia (określona w części III załącznika do Decyzji wykonawczej KE 2014/709/UE) w zakładach zatwierdzonych na Kanadę.
Jak informuje główny lekarz weterynarii najnowsze wymagania kanadyjskie zostały złagodzone w stosunku do pierwotnie proponowanych.
W piśmie z dnia 5 listopada 2018 r. CFIA zażądała, aby z eksportu wyłączone były zakłady, które ubijają lub przetwarzają świnie pochodzące ze strefy objętej ograniczeniami i ze strefy zagrożenia nawet jeżeli mięso z tych świń nie jest wysyłane do Kanady.
W wyniku działań głównego lekarza weterynarii oraz Komisji Europejskiej, aktualne ograniczenia są możliwe do poświadczania.
CFIA wymaga poświadczania spełniania dodatkowych warunków przez przesyłki mięsa wieprzowego z Polski, dlatego GIW uzgodni w najbliższym czasie treść załącznika do świadectwa TRACES (TRAde Control and Expert System), zawierającego gwarancje dla strony kanadyjskiej.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ