Eksport wieprzowiny mocno idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-11-2016,12:50 Aktualizacja: 04-11-2016,13:28
A A A

W pierwszych ośmiu miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,6 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o jedną trzecią więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Według Komisji Europejskiej wartość wywozu była również o jedną trzecią wyższa i wyniosła ok. 5 mln euro. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (52 proc.) oraz podroby i słonina (41 proc.), których wysłano odpowiednio o 55 i 23 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, eksport wieprzowiny, cena wieprzowiny, produkcja wieprzowiny

Wieprzowina coraz droższa. Stawki bliskie 5-letniej średniej

We wrześniu ceny reprezentatywne wieprzowiny w skali miesiąca poszły w górę w 19 krajach Unii, spadły w sześciu państwach, a w trzech nie zmieniły się. Za 100 kilogramów wieprzowiny (kl. E) płacono średnio we Wspólnocie 165,65...

Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (16 proc.), kiełbas i przetworów (8 proc.) oraz żywca wieprzowego (55 proc.). Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych do państw spoza Wspólnoty były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania.

Wszyscy najwięksi gracze na rynku zanotowali spore wzrosty wywozu, co pozwoliło na złagodzenie presji podażowej w Unii i zapoczątkowany wiosną wzrost cen. W drugiej br. prognozowany jest nawet spadek produkcji we Wspólnocie, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE od stycznia do sierpnia były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Południowa i wszystkie z wyjątkiem Korei dokonały znaczne większych zakupów.

Unia zaimportowała natomiast ok. 21 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 7 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej dominowały podroby i tłuszcze (67 proc. udział). Najważniejszym dostawcą produktów do UE była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA