Złe informacje dla hodowców świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-03-2024,12:00 Aktualizacja: 14-03-2024,12:00
A A A

Cena tuczników po raz kolejny na niemieckiej giełdzie VEZG nie zmieniła. Nadal wynosi ona 2,20 euro za kg w klasie E, tj. 9,44 zł.

– Stawki, jakie rozpatrywano w tym tygodniu, mieściły się w przedziale 2,20-2,25 euro, a więc na ten moment wybrano wariant podstawowy. Według komentujących, relacje popytu-podaży na tamtejszym rynku są ustabilizowane, choć mówi się o miejscu na podwyżki – mówi Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Ceny tuczników mają teoretycznie wzrosnąć wskutek wysokiej różnicy między sesją VEZG, a ISW, a także zbliżającego się okresu świątecznego.

Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Ceny świń wciąż czekają na impuls wzrostowy

Żywiec wieprzowy w ostatnich tygodniach cieszy się większym popytem w Unii Europejskiej. Powodem jest uzupełnianie zapasów przez zakłady mięsne przed rozpoczęciem sezonu grillowego. – Rzeźnie są zainteresowane zwiększeniem...

– Nie podzielam tego typu optymizmu. Można śmiało zauważyć, że podobnie jak duża giełda, tak i mała, charakteryzuje się stabilnością ceny, co świadczy właśnie o w miarę ustabilizowanym rynku. Ponadto okres przedświąteczny mamy już teraz i wchodzimy właśnie w czas realizacji wcześniej planowanych sprzedaży – komentuje Czarniak.

Tuczniki w Polsce, w przeciwieństwie do Niemiec, niestety potaniały, średnio o 10 groszy za kg. Najwyższe stawki operują w przedziale 9,10-9,20 zł za kg w klasie E. Skąd te obniżki?

– Część zakładów mówi wprost, że nie ma pełnych grafików ubojowych, ale widzą że wyższe stawki i tak nie ściągają większej ilości towaru. Inne posiadają podpisane umowy na dostawy zwierząt do uboju właśnie na ten okres i dzięki temu zapewniają sobie pełne plany przerobowe, a w takim wypadku nie zależy im na poszukiwaniu towaru z wolnego rynku – mówi Czarniak dodając:

– Rolnicy w tej sytuacji są oczywiście ponownie pokrzywdzeni. Wielu z nas licząc na lepszy zarobek ustawiło się ze sprzedażą właśnie na ten okres. Nastrojów nie poprawia również czas oczekiwania na warchlaki sięgający kilku tygodni, a do tego ich cena znowu rośnie.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA