Ceny świń wciąż czekają na impuls wzrostowy
Żywiec wieprzowy w ostatnich tygodniach cieszy się większym popytem w Unii Europejskiej. Powodem jest uzupełnianie zapasów przez zakłady mięsne przed rozpoczęciem sezonu grillowego.
– Rzeźnie są zainteresowane zwiększeniem wykorzystania swoich mocy ubojowych. Wysokie ceny energii nie zachęcały w ostatnim okresie do utrzymywania wysokich poziomów zapasów wieprzowiny – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG i dodaje:
– Niektórzy uczestnicy rynku nie przewidują, że ceny świń w najbliższych tygodniach będą spadały, dlatego zainteresowanie surowcem jest większe.
Cena tuczników w Polsce nie rośnie. Czy to się zmieni?
Zakłady mięsne, jak podaje POLPIG, narzekają jednak na trudności w przełożeniu wyższych cen żywca na sieci handlowe. Jest to powodem dalszego braku wzrostu cen skupu świń.
Po utrzymaniu w Niemczech w ubiegłym tygodniu ceny tuczników VEZG na poziomie 2,20 euro/kg (wbc), w innych krajach unijnych również zanotowano stabilizację cenową.
Sytuacji na rynku wieprzowiny w UE nie zmienił również dodatkowy niewielki impuls pochodzący z rynków azjatyckich.
Na rynku krajowym nie widać znaczącej zmiany sytuacji wynikającej z nachodzących Świąt Wielkanocnych.
– Surowiec jest zagospodarowany przez ubojnie na bieżąco, przy nieco większych wagach ubojowych i braku zasadniczych ruchów cenowych w stosunku do ubiegłego tygodnia – mówi Aleksander Dargiewicz.