Zapylenie chlewni niebezpieczne dla zdrowia świń
W budynku dla świń zawartość pyłów w powietrzu nie powinna przekraczać 400 cząstek na 1 cm3 lub 3 mg w 1 m3.
W chlewni głównym źródłem zapylenia są pyły organiczne pochodzenia roślinnego (cząstki paszy) i zwierzęcego (sierść, złuszczona skóra, wysuszone odchody). Do wnętrza budynku mogą także przenikać pyły nieorganiczne, mineralne lub przemysłowe, które dostają się z powietrzem wentylacyjnym.
Wpływ temperatury powietrza na zdrowie prosiąt
Badania wykazały, że 87 proc. przypadków zapaleń płuc pojawiło się w chlewniach, w których było największe zapylenie. Jednak najpoważniejsze przypadki zapaleń płuc występują w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze powietrza i dużym stężeniu amoniaku.
Oprócz ilości pyłów w powietrzu duże znaczenie odgrywa także wielkość ich cząsteczek. Zanieczyszczenia o średnicy powyżej 100 μm są zatrzymywane na błonie śluzowej nosa i gardła. Pyły o średnicy mniejszej od 10 μm przechodzą do dalszych odcinków dróg oddechowych. Cząstki o średnicy mniejszej niż 3 μm pozostają w oskrzelach i pęcherzykach płucnych, a większe są częściowo usuwane z kaszlem. Natomiast cząsteczki najdrobniejsze (1 μm) przenikają w głąb płuc i osiadają w węzłach chłonnych i naczyniach limfatycznych.
Pyły mogą być nośnikami chemicznych czynników toksycznych t.j. azotanów, amoniaku i siarkowodoru. Mogą również przenosić bakterie patogenne i niepatogenne oraz grzyby, zarodniki i ich endotoksyny.
Ich szkodliwość zależy od stopnia zapylenia oraz ładunków jakimi są obciążone. Najbardziej szkodliwe jest połączenie pyłów z amoniakiem i siarkowodorem oraz patogenną mikroflorą.
Więcej na temat wpływu środowiska na efekty produkcji świń będzie można przeczytać w Hoduj z Głową Świnie nr 1/2016. ZAPRENUMERUJ