Wyższy poziom zrozumienia żywienia
Od 1931 roku Trouw Nutrition prowadzi intensywne badania nad unikalnymi potrzebami zwierząt. Przez ten czas nasi naukowcy odkryli i udowodnili, że nawet najmniejsza zmiana żywieniowa może mieć ogromny wpływ na zdrowie, wydajność i efektywność zwierząt.
Najnowocześniejsza technologia Kinetio firmy Trouw Nutrition daje możliwość pozbycia się przywiązania określonych surowców i bilansowania receptur według składników odżywczych i umożliwia zbilansowanie dawki pokarmowej zgodnie z możliwościami i potrzebami prosiąt.
Milkiwean Efficient Start: poprawa efektywności dzięki zastosowaniu technologii Kinetio
Precyzyjne oszacowanie wartości odżywczej paszy jest warunkiem wstępnym optymalizacji efektywności. Dlatego Trouw Nutrition opracowała technologię produkcji prosiąt Kinetio, która przenosi rozumienie żywienia prosiąt na nowy poziom.
Pierwszą zaletą technologii Kinetio jest możliwość zbilansowania składu paszy zgodnego z wyzwaniami i potrzebami prosiąt. W porównaniu z paszami opartymi na wydajności, prosięta żywione zgodnie z technologią Kinetio wykazały (P<0,05 we wszystkich przypadkach):
- Poprawa dziennego przyrostu masy ciała (+8,0%)
- Poprawa efektywności paszy (+5,2%)
- Obniżenie kosztów/kg przyrostu (różnica 2,0%)
- Obniżony skorygowany koszt paszy do 42. dnia po odsadzeniu (2,9%)
Drugą zaletą jest to, że technologię Kinetio można zastosować do optymalizacji portfolio surowców. Parametry Kinetio mogą być określane dla dowolnego surowca, a firma Trouw Nutrition opracowała do tej pory algorytmy żywieniowe dla ponad 200 surowców. Sukcesem okazało się zastąpienie plazmy krwi, białkiem roślinnym w paszy zbilansowanej zgodnie z technologią Kinetio. Dieta bez plazmy krwi przyniosła podobne dzienne spożycie paszy, dzienne przyrosty masy ciała, wykorzystanie paszy i masę ciała w 42. dniu po odsadzeniu (P>0,1), podczas gdy koszt na kg przyrostu był niższy (2,1%, P<0,05, Rys. 1).
Podstawowe korzyści płynące z zastosowania technologii Kinetio w Milkiwean Efficient Start
- Poprawa efektywności paszy
- Obniżony koszt paszy/kg przyrostu
- Technologia optymalizacji portfela składników
Względny efekt technologii Kinetio zastosowanej do zastąpienia plazmy krwi (kontrola) białkiem roślinnym
Rys. 1: Względny efekt technologii Kinetio zastosowanej jako narzędzie oceny składników.*.
TECHNOLOGIA KINETIO W MILKIWEAN EFFICIENT START:WYŻSZY POZIOM ZROZUMIENIA ŻYWIENIA
Precyzyjne oszacowanie wartości pokarmowej paszy jest warunkiem koniecznym do optymalizacji efektywności. Dlatego Trouw Nutrition opracowała technologię Kinetio, która przenosi rozumienie żywienia prosiąt na nowy poziom.
Technologia Kinetio uwzględnia tempo trawienia składników paszy, z możliwością uzyskania jak najmniej kosztownego rozwiązania. W rezultacie, pasze dla prosiąt mogą być dostosowane do ich potrzeb i zoptymalizowane dla każdego portfela surowców.
Nadanie dynamiki nauce o żywieniu
Precyzyjne oszacowanie wartości pokarmowej diety jest krytycznym elementem optymalizacji efektywności w produkcji prosiąt. W ostatnich dziesięcioleciach w formulacji prestarterów nastąpił znaczący rozwój. Rozwój i udoskonalenie systemów energetycznych lub zastosowanie wystandaryzowanych strawnych do końca jelita cienkiego aminokwasów pomogło przemysłowi bilansować prestartery w bardziej efektywny i dokładny sposób.
Pomimo ostatnich osiągnięć naukowych, nowoczesne algorytmy bilansowania paszy pozostają dość statyczne, opierają się na próbach przeprowadzonych na rosnących świniach grower/finiszer i nie uwzględniają takich czynników jak wiek czy stan zdrowia. Powoduje to to, że algorytmy te mają ograniczenia, szczególnie w przypadku zastosowania ich w żywieniu prosiąt.
Firma Trouw Nutrition opracowała technologię Kinetio, aby sprostać tym wyzwaniom. Technologia Kinetio dodaje czynnik czasu trawienia do oceny wartości pokarmowej surowca z możliwością jak najmniej kosztownego zbilansowania paszy. Dzięki temu technologia Kinetio może w przyjazny dla użytkownika sposób uwzględnić szybkość trawienia składników pokarmowych w dawce pokarmowej. Poprzez nasze szeroko zakrojone badania i proces walidacji, technologia Kinetio udowodniła, że żywienie jest sposobem na poprawę zdrowia, wyników produkcyjnych i efektywności prosiąt po odsadzeniu. Technologia ta umożliwiła dwa postępy w bilansowaniu paszy. Po pierwsze, otwiera możliwość zbilansowania składu pokarmowego paszy zgodnego z wyzwaniami i potrzebami prosiąt. Po drugie, technologia Kinetio może służyć jako narzędzie do oceny surowców. Technologia ta może nie tylko pomóc w optymalizacji żywienia prosiąt niezależnie od portfolio surowców, ale może również pomóc w optymalizacji samego portfolio surowców.
Wdrożenie technologii Kinetio w Milkiwean
Formuła najmniejszego kosztu opiera się na zasadzie liniowości, podczas gdy kinetyka trawienia i fermentacji jest zazwyczaj nieliniowa. Aby przezwyciężyć ten problem i umożliwić wdrożenie technologii Kinetio do bilansowania pasz, podzieliliśmy kinetykę trawienia i fermentacji na trzy kategorie: szybką, wolną i oporną.
Dzięki temu możemy określić bezwzględne poziomy i względne frakcje białka, skrobi i włókna, które są trawione/fermentowane szybko lub wolno, lub wcale. Szeroko zakrojone analizy in vitro zostały wykorzystane do opracowania algorytmów żywieniowych w celu przewidywania aktualnych wartości Kinetio dla ponad 200 różnych surowców. Technologia Kinetio umożliwia Milkiwean lepsze i bardziej specyficzne zbilansowanie składu diety do fizjologicznych możliwości, wyzwań i potrzeb prosiąt, przy jednoczesnej maksymalizacji elastyczności portfela surowców.
Precyzyjne zbilansowanie składu pokarmowego do możliwości fizjologicznych, wyzwań i potrzeb prosiąt
W okresie odsadzenia wszystkie czynniki związane z żywieniem, fermą i zdrowiem potencjalnie wpływają na poziom stresu związanego z odsadzeniem. Wpływa to na rzeczywistą zdolność trawienia u prosiąt: zakres, w jakim elementy układu trawiennego są funkcjonalne i dostępne oraz ile czasu przebywa w nich pokarm. Może się to znacznie różnić i każdy stopień wymaga specyficznej strategii żywieniowej.
Jeżeli zdolność trawienia jest niska, wchłanianie składników pokarmowych będzie niższe, a ryzyko wystąpienia biegunki wyższe. Sytuacja ta wymaga opracowania paszy, która będzie zaspakajać potrzeby pokarmowe prosiąt przy minimalnym uzależnieniu od zdolności trawiennych w jelicie cienkim i profilu fermentacji wspierającym stabilność mikroflory. Technologia Kinetio wspomaga bilansowanie składu paszy do możliwości fizjologicznych prosiąt, ich wyzwań i potrzeb.
Rys. 2 Względna wydajność technologii Kinetio (KIN) w porównaniu z dietą zawierającą 2,500 ppm ZnO (PC) i kontrolą negatywną (NC = PC bez 2,500 ppm ZnO).
Rys. 3 Względna wydajność technologii Kinetio (KIN) w porównaniu z dietą opartą na wydajności (CON).
Zwiększenie elastyczności twojego portfela surowców pomaga reagować na zmienne rynki surowców paszowych
Technologia Kinetio wnosi nowe informacje i dodatkową wartość do oceny wartości pokarmowej surowców. Pozwala żywieniowcowi na zrównoważenie składu paszy z możliwościami fizjologicznymi, wyzwaniami i potrzebami prosiąt. Jedną z głównych zalet jest to, że parametry Kinetio można określić dla każdego surowca. Oznacza to, że korzyści płynące z technologii Kinetio mogą być zastosowane w żywieniu prosiąt niezależnie od portfolio surowców. Oprócz pomocy w zbilansowaniu składu pokarmowego z potrzebami prosiąt, Kinetio umożliwia optymalizację portfela stosowanych surowców paszowych. Technologia Kinetio umożliwia również szybką zmianę surowców, jeśli zmienią się warunki na rynku surowców i pozwala na wyszukiwanie potencjalnie nowych składników o wartości dodanej. Kinetio pozwala również na lepsze opracowanie alternatywnych strategii żywieniowych, dzięki czemu żywienie świń staje się mniej zależne od niektórych kluczowych surowców paszowych. Co ważne, korzyści te występują bez naruszania równowagi pomiędzy składem pokarmowym paszy a potrzebami prosiąt.
Technologia Kinetio: jak to działa?
Firma Trouw Nutrition opracowała testy in vitro do określania kinetyki trawienia białka i skrobi oraz kinetyki fermentacji włókna pokarmowego w surowcach. Próby zostały specjalnie zaprojektowane tak, aby naśladować warunki przewodu pokarmowego prosiąt tuż po odsadzeniu i obszernie zwalidowane in vivo.
Kinetyka skrobi
Skrobia zawiera tylko jedną cząsteczkę: glukozę. Różnica w kinetyce trawienia wynika z jej trójwymiarowej struktury cząsteczki. Dwie główne frakcje skrobi to amyloza i amylopektyna. Stosunek amylozy do amylopektyny oraz poziom trójwymiarowej organizacji tych cząsteczek to dwa główne parametry określające właściwości skrobi. Profil kinetyki skrobi jest jednym z głównych parametrów określających fizjologiczną odpowiedź prosiąt na źródła skrobi.
Kinetyka białek
Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku świni. Pepsynogen musi zostać przekształcony w pepsynę, aby rozpocząć enzymatyczne trawienie białka. Konwersja ta jest zależna od pH i jest najbardziej efektywna, gdy pH jest poniżej 4). Jednakże pH w okolicy odźwiernika w okresie od 30 do 160 min po posiłku było powyżej 4,0 u prosiąt 14 dni po odsadzeniu. Wskazuje to, że aktywność pepsyny w ciągu pierwszych dwóch tygodni po odsadzeniu będzie niska, co spowoduje nieoptymalne trawienie białka. W tym samym czasie, motoryka przewodu pokarmowego może być przyspieszona przy odsadzeniu, pozostawiając mniej czasu prosiętom na strawienie odżywczego białka. Zastosowanie kinetyki trawienia białek pomaga zaoferować źródła białka najbardziej dopasowane do zdolności trawiennych prosiąt w danym momencie życia.
Rys. 4 Różnica względna między czterema paszami zawierającymi różne źródła białka o podobnych klasycznych wartościach odżywczych, ale różnych wartościach Kinetio.
Kinetyka włókna
Fermentacja włókna wpływa na dojrzewanie i wzrost przewodu pokarmowego oraz stymuluje lub hamuje układ odpornościowy, którego 70% znajduje się w przewodzie pokarmowym. Ponadto, włókno pokarmowe jest w większości przypadków niedrogim składnikiem pokarmowym i jako taki jest interesujący z ekonomicznego punktu widzenia o ile można zagwarantować bezpieczeństwo paszy i jej wartość odżywczą. Jednakże, wszystko jest kwestią równowagi, ponieważ zbyt duża ilość włókna pokarmowego prowadzi do zmniejszenia strawności i energii netto w paszy z późniejszymi stratami produkcyjnymi. Zbyt intensywna fermentacja może zaburzyć równowagę osmotyczną, prowadząc do obniżenia kaloryczności, a nawet stymulować namnażanie się bakterii chorobotwórczych. Kinetyka fermentacji włókna pokarmowego jest niezbędna do lepszego zrozumienia i zrównoważenia potencjalnych korzyści i wad włókna pokarmowego w żywieniu prosiąt po odsadzeniu.
W próbie przeprowadzonej na komercyjnej fermie, na której znajdowało się 576 prosiąt odsadzonych w wieku trzech tygodni, testowano technologię Kinetio pod kątem jej zdolności do zastąpienia krytycznego surowca w żywieniu prosiąt od odsadzenia do 42 dni po odsadzeniu. Prosięta zostały losowo podzielone na trzy grupy. Grupa 1 NC) otrzymała wysokiej jakości program żywieniowy Milkiwean z plazmą krwi i bez technologii Kinetio, Grupa 2 (KIN P) otrzymała wysokiej jakości program żywieniowy Milkiwean z plazmą krwi i technologią Kinetio, a Grupa 3 (KIN NP) otrzymała wysokiej jakości program żywieniowy Milkiwean bez plazmy krwi i z technologią Kinetio. Przyrosty dzienne, dzienne pobranie paszy i efektywność wykorzystania paszy w całym okresie badań były istotnie wyższe zarówno u KIN P jak i KIN NP w porównaniu z CON, a te same obserwacje dotyczyły końcowej masy ciała (P<0,05). Koszt paszy był wyższy dla KIN P i KIN NP w porównaniu z CON, ale skorygowany koszt paszy był najwyższy w CON (P<0,05) i podobny dla KIN P i KIN NP. Koszt/kg przyrostu był istotnie niższy dla KIN NP niż CON (P<0,05).
Próba ta pokazuje wartość dodaną technologii Kinetio w Milkiwean, jak również potencjalną wartość technologii Kinetio dla zastąpienia krytycznych surowców, takich jak plazma krwi, przy zachowaniu wyników produkcyjnych zwierząt (Rysunek 5).
Rys. 5 Względny efekt technologii Kinetio z (KIN P) i bez (KIN NP) plazmy krwi o podobnych wartościach odżywczych Kinetio w porównaniu z dietą kontrolną (CON) z plazmą krwi.