Wysokie ceny prosiąt i pasz, a tuczniki są tanie
Import warchlaków, import i eksport wieprzowiny czy ceny tuczników. To główne czynniki, które wpływają na rynek produkcji świń w Polsce.
Import żywych prosiąt, głównie z Danii rośnie. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 roku kupiliśmy z tego kraju nieco ponad 5 mln sztuk zwierząt. To o 6,3 proc. więcej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku.
Ceny warchlaków zaczęły rosnąć u głównych europejskich producentów. W ciągu ostatnich czterech tygodni w Danii wzrosły one o 10,6 proc. Jeszcze większe zwyżki odnotowano w Holandii (+37,5 proc.) oraz w Niemczech (+16,1 proc.).
Wiele gmin uwolnionych od ograniczeń związanych z ASF
Eksport polskiej wieprzowiny, według danych ministerstwa rolnictwa, w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku wyniósł 367 tys. ton. To o 3,3 proc więcej niż rok temu.
Import wieprzowiny do Polski w tym samym czasie wzrósł do 562 tys. ton tj. o 7,8 proc. Oznacza to, że deficyt w handlu wieprzowiną pogłębił się o 18 proc. rok do roku.
Pasza pełnoporcjowa, wg danych ministerstwa rolnictwa, w październiku kosztowała 1169 zł/tonę i była o 5,32 proc. wyższa niż rok temu.
Wskaźnik ceny tuczników w stosunku do paszy układa się niekorzystnie. W październiku 2018 roku wyniósł on zaledwie 3,69. Rok wcześniej było to 4,36.
Warchlaki w Niemczech podrożały. Sprawdź co z tucznikami
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce i Europie utrzymuje się na wysokim poziomie choć pojawiły się pierwsze spadki liczby macior. W naszym kraju wyniósł on 1,6 proc. rok do roku.
"Spadek pogłowia macior jest odzwierciedleniem braku opłacalności produkcji, co w połowie 2019 może przynieść ograniczenie podaży żywca na rynku i stopniowy wzrost cen skupu" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.
Produkcja trzody chlewnej w Polsce, ale również na całym świecie, jest praktykowana na coraz większą skalę. Dzieje się tak wskutek dużej konkurencji na globalnym rynku wieprzowiny.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ