W styczniu odnotowano wyraźny spadek cen w skupie żywca wieprzowego. W ciągu dwóch tygodni notowania świń spadły łącznie o ponad 7%.
Ceny skupu żywca wieprzowego w pierwszych tygodniach stycznia wyraźnie spadły. W ślad za spadkiem cen w skupie taniało mięso wieprzowe.
W Polsce w dniach od 6 do 12 stycznia cena trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 5,92 zł za kg.
Tym samym dostawcy otrzymywali o 2,5% niższe stawki niż przed tygodniem oraz o 5% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 16% tańszy niż przed rokiem.
Przedstawiciele resortu rolnictwa rozmawiali z hodowcami trzody chlewnej o bieżącej sytuacji na rynku mięsa oraz minimalizowaniu ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, Sekretarz Stanu Jacek...
W tym samym czasie półtusze wieprzowe zbywano średnio po 9,13 zł za kg. Ich cena była o około 2% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tego asortymentu była również o 14% niższa niż przed rokiem.
W dniach od 13 do 19 stycznia nastąpił kolejny wyraźny spadek cen w skupie świń. Jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa żywiec wieprzowy potaniał o kolejne 5,1% do wartości 5,62 zł za kg.
Najwyższe ceny uzyskiwali producenci w północnym regionie Polski, gdzie płacono 5,69 zł za kg. W regionie zachodnim uzyskiwano stawki na poziomie 5,65 zł za kg, a w regionie środkowo-wschodnim o 5 gr za kg niższe (5,60 zł). Z kolei najmniej płacono w regionie południowo-wschodnim, gdzie średnia stawka wynosiła 5,53 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ