Wirus ASF u świń może zachwiać krajowym rynkiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-06-2024,8:15 Aktualizacja: 10-06-2024,8:17
A A A

Rynek trzody chlewnej w Polsce może zostać nieco zdestabilizowany wskutek pojawienia się pierwszych ognisk ASF u świń.

Cena tuczników na niemieckim rynku rekordowo długo utrzymuje się bez zmian. Od 28 lutego wynosi ona 2,20 euro za kg wbc.

Cena tuczników w Polsce zmienia się ze względu na kurs euro, ale nie tylko. Przede wszystkim jest ona wyższa, niż w Niemczech.

– Stawki wynoszą maksymalnie 9,80 zł za kg w klasie E. Podnoszą ceny jedynie ci skupujący, którzy dotychczas stronili od mocniejszych podwyżek, przez co średnia cena w kraju rośnie, ale zasadniczo nie zmienia to sytuacji na rynku – mówi Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

ASF, wirus ASF, ASF w Polsce, Polska, Chiny, wieprzowina, eksport do Chin, import chiński, ceny, tuczniki

Czy polska wieprzowina ma szanse ponownie trafić do Chin?

Krajowa Rada Wieprzowiny wysłała pismo do Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Apeluje w nim o podjęcie działań na rzecz promocji polskiej wieprzowiny w Chinach i wznowienia jej eksportu do tego państwa. "Zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie...

Tuczników trafiających na sprzedaż w Polsce jest mało i każda ich liczba praktycznie natychmiast znajduje nabywców.

Ogniska ASF u świń

Rynek trzody chlewnej może niestety zostać nieco zdestabilizowany wskutek pojawienia się pierwszych ognisk ASF u świń.

– Niestety bardzo niepokojąca informacja trafiła do nas z Lubelszczyzny, gdzie odnotowano w tym roku pierwsze ognisko ASF u świń. Gospodarstwo było niewielkie, bo posiadało zaledwie 10 zwierząt, ale to wystarcza, aby po raz kolejny stracić argument w ewentualnych negocjacjach z krajami trzecimi dotyczącymi eksportu wieprzowiny – mówi Bartosz Czarniak.

Hodowca podkreśla, że mimo niedoboru tuczników w Polsce zabieganie o możliwości nowych rynków zbytu jest konieczne.

– Im polska wieprzowina znajdzie większą liczbę odbiorców spoza UE, tym nasz rynek będzie bardziej odporny na zawirowania cenowe w Europie, a co za tym idzie, wytworzy się stabilna sytuacja sprzyjająca odbudowie i rozwojowi trzody chlewnej – mówi Czarniak dodając:

– Dlatego tak ważne jest to, abyśmy dobrze zabezpieczali nasze chlewnie przed wirusem ASF, niezależnie od wielkości stada. Nie chodzi tylko o nasz interes, jako jednostkowego rolnika, ale też o całość, która wpływać będzie na wszystkich, rolników i nie tylko.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA