Wirus ASF u świń może zachwiać krajowym rynkiem
Rynek trzody chlewnej w Polsce może zostać nieco zdestabilizowany wskutek pojawienia się pierwszych ognisk ASF u świń.
Cena tuczników na niemieckim rynku rekordowo długo utrzymuje się bez zmian. Od 28 lutego wynosi ona 2,20 euro za kg wbc.
Cena tuczników w Polsce zmienia się ze względu na kurs euro, ale nie tylko. Przede wszystkim jest ona wyższa, niż w Niemczech.
– Stawki wynoszą maksymalnie 9,80 zł za kg w klasie E. Podnoszą ceny jedynie ci skupujący, którzy dotychczas stronili od mocniejszych podwyżek, przez co średnia cena w kraju rośnie, ale zasadniczo nie zmienia to sytuacji na rynku – mówi Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.
Czy polska wieprzowina ma szanse ponownie trafić do Chin?
Tuczników trafiających na sprzedaż w Polsce jest mało i każda ich liczba praktycznie natychmiast znajduje nabywców.
Ogniska ASF u świń
Rynek trzody chlewnej może niestety zostać nieco zdestabilizowany wskutek pojawienia się pierwszych ognisk ASF u świń.
– Niestety bardzo niepokojąca informacja trafiła do nas z Lubelszczyzny, gdzie odnotowano w tym roku pierwsze ognisko ASF u świń. Gospodarstwo było niewielkie, bo posiadało zaledwie 10 zwierząt, ale to wystarcza, aby po raz kolejny stracić argument w ewentualnych negocjacjach z krajami trzecimi dotyczącymi eksportu wieprzowiny – mówi Bartosz Czarniak.
Hodowca podkreśla, że mimo niedoboru tuczników w Polsce zabieganie o możliwości nowych rynków zbytu jest konieczne.
– Im polska wieprzowina znajdzie większą liczbę odbiorców spoza UE, tym nasz rynek będzie bardziej odporny na zawirowania cenowe w Europie, a co za tym idzie, wytworzy się stabilna sytuacja sprzyjająca odbudowie i rozwojowi trzody chlewnej – mówi Czarniak dodając:
– Dlatego tak ważne jest to, abyśmy dobrze zabezpieczali nasze chlewnie przed wirusem ASF, niezależnie od wielkości stada. Nie chodzi tylko o nasz interes, jako jednostkowego rolnika, ale też o całość, która wpływać będzie na wszystkich, rolników i nie tylko.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ