Wieprzowina z USA nadal konkurencyjna dla europejskiej
Mięso wieprzowe w USA, jak prognozuje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA, nadal będzie produkowane taniej niż w Europie. Stąd eksport tego mięsa wzrośnie.
Produkcja wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych w 2019 roku ma wzrosnąć o 3 procent w porównaniu do obecnego. Wpłynie na to wzrost mocy przetwórczych zakładów mięsnych w USA.
Ceny tuczników w USA, według prognoz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA, mają pozostać na poziomie 1,22-1,30 dolara za kilogram w wadze bitej ciepłej. W przeliczeniu na polską walutę jest to 4,46 - 4,75 złotych za kilogram wbc.
Małe i ekologiczne hodowle otrzymają wsparcie
Wieprzowina ze Stanów Zjednoczonych, jak podkreśla Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie prognoz USDA, nadal będzie konkurencyjna w stosunku do innych krajów eksportujących to mięso na światowe rynki.
Eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych w 2019 roku w stosunku do obecnego ma się dzięki temu zwiększyć o 4 procent i ma stanowić 22 proc. całości produkcji tego mięsa.
Już pierwszy kwartał tego roku przyniósł wzrost amerykańskiego eksportu o 6 procent w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej. Największą zwyżkę wysyłki mięsa wieprzowego ze Stanów Zjednoczonych odnotowano w przypadku Korei Południowej. Zrekompensowała ona mniejszy eksport do Meksyku i Japonii.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń