Wieprzowina w lutym nie była tak tania od 12 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-03-2016,12:15 Aktualizacja: 26-03-2016,9:40
A A A

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w lutym w Unii Europejskiej 126,75 euro. To o 0,8 proc. mniej niż w styczniu i o 7,8 proc. poniżej stawek z ubiegłego roku.

Ceny reprezentatywne wieprzowiny obniżyły się w minionym miesiącu w 19 krajach Wspólnoty. Najbardziej stawki poleciały w dół w Słowenii (6,8 proc.), we Włoszech (6,2 proc.), Wielkiej Brytanii (5,6 proc.), Rumunii (4,6 proc.), Bułgarii (4,4 proc.), Holandii (3,5 proc.), Belgii (2,5 proc.), Grecji (2,4 proc.) i w Czechach (2 proc.).

tuczniki, UE, wieprzowina, produkcja świń

Produkcja wieprzowiny w UE będzie rosnąć

Produkcja trzody chlewnej w Unii Europejskiej według prognoz KE będzie rosnąć mimo braku jej opłacalności. Europejscy hodowcy świń tracą obecnie 20-25 dolarów na tuczniku czyli ok 75-95 zł. Liczba ubojów w 2016 r. ma rosnąć niemal...

Ceny tego gatunku mięsa wzrosły z kolei w 8 krajach - przede wszystkim na Łotwie (4,5 proc.), w Portugalii (3,4 proc.), Polsce (2,3 proc.), we Francji (2 proc.), w Estonii (1,7 proc.) i Hiszpanii (1,5 proc.). Na Malcie przez miesiąc stawki nie drgnęły.  

Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla Unii Europejskiej była w lutym najniższa od 2004 r. dla tego miesiąca. Przed 12 laty za 100 kilogramów mięsa płacono 123,93 euro.

W Polsce wieprzowina kosztowała w lutym średnio 125,87 euro za 100 kg, czyli o 10,5 proc. mniej niż rok wcześniej. Cena była równocześnie o 0,7 proc. niższa od średniej dla UE.

Na rynku trzody chlewnej nadal panuje kryzys i Komisja Europejska rozważa ponowne uruchomienie wsparcia w postaci prywatnego magazynowania wieprzowiny. Program dopłat działał w dniach 4-26 stycznia. Z rynku ściągnięto około 90 tys. ton mięsa wieprzowego, a mechanizm kosztował 28 mln euro.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2024

Hoduj z głową świnie:

-Przednówek w chlewni

-Tucz świń w cyklu otwartym. Żywienie

-Stres cieplny a rozród loch

-Środki do walki z muchami

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2024

Hoduj z głową bydło:

-Dobra siara to podstawa

-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta

-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień

-Metody diagnozowania ciąży

 

PRENUMERATA