Wieprzowina nadal drożeje. Przez rok ceny mocno poszły w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
05-10-2016,12:20 Aktualizacja: 05-10-2016,12:49
A A A

W sierpniu ceny reprezentatywne wieprzowiny miesiąc do miesiąca poszły w górę w 23 krajach Unii Europejskiej, spadły w czterech, zaś na Malcie nie zmieniły się.

Sto kilogramów mięsa (kl. E) kosztowało średnio dla całej Wspólnoty 163,46 euro, czyli o 1,2 proc. więcej niż w lipcu i aż o 14,4 proc. powyżej wyniku sprzed roku. Eksperci podkreślają, że średnia stawka wieprzowiny w sierpniu w UE była tylko o 1,8 proc. niższa od przeciętnej z ostatnich 5 lat dla tego miesiąca - informuje FAMMU/FAPA.

afrykański pomór świń, asf, specustawa, interwencyjny skup świń, skup świń

Nie będzie problemów z interwencyjnym skupem świń. Minister daje słowo

Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa zapewnił we wtorek, że nie będzie problemów z interwencyjnym skupem świń w związku z występowaniem ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF). Dodał, że są pieniądze na przetwórstwo mięsa. Szef...

W omawianym miesiącu ceny najbardziej wzrosły we Włoszech (18,7 proc.), na Cyprze (5,4 proc.), w Grecji (4 proc.), Wielkiej Brytanii (3,7 proc.), Estonii (2,9 proc.), Bułgarii (2,4 proc.), na Słowacji (2,1 proc.), we Francji (1,9 proc.), na Węgrzech (1,8 proc.) oraz w Polsce (1,3 proc.).  Stawki poleciały w dół na Łotwie (2,1 proc.), w Danii (1,6 proc.), Holandii (0,9 proc.) oraz na Litwie (0,8 proc.).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w sierpniu była na poziomie 163,28 euro za 100 kilogramów. To o 17,7 proc. więcej niż przed rokiem i tylko nieznacznie mniej od średniej dla całej Wspólnoty.

Cena tego gatunku mięsa notowana w naszym kraju przewyższała o blisko 11 proc. stawki w Danii, ale była o 3,8 proc. niższa niż w Niemczech.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA