Wieprzowina jest tania, ale ceny prosiąt idą w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-01-2019,9:25 Aktualizacja: 03-01-2019,9:33
A A A

Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia średnia stawka żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,8 proc. niższa niż miesiąc wcześniej i o 4,9 proc. od cen sprzed roku.   

Spadki mają różną dynamikę w zależności od klasy tuszy - klasy E były o 8,8 proc. tańsze rok do roku, klasy S o 7,7 proc., a klasy R o 9,2 proc. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas podają, że im niższa klasa, tym większy spadek.

Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, import wieprzowiny, tuczniki, hodowcy trzody chlewnej

Hodowcy finansują fundusz, ale nie mają z tego korzyści

Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego jest zasilany kwotą równą 0,1 proc. wartości tuczników ubijanych w Polsce. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej informuje, że do kasy funduszu wpływa zatem 10 mln zł....

Ceny  lecą w dół prawie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, jednak dynamika jest różna w zależności od regionu. Sytuacja na zachodzie kontynentu jest lepsza niż w innych regionach. Stawki za wieprzowinę w Hiszpanii przez rok obniżyły się o 5,8 proc., we Francji o 3 proc., zaś w Portugalii o 2,1 proc.  

Pomimo spadków cen żywca wieprzowego, stawki za prosięta w ostatnich tygodniach odrabiają obniżki z lipca-października ub.r. Na początku grudnia ceny w UE były o 3,3 proc. wyższe niż tydzień wcześniej, o 9,3 proc. miesiąc do miesiąca, ale wciąż o 13,3 proc. niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Stawki prosiąt były ponadto o 9,8 proc. niższe w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017.

Odbicie cen jest widoczne również na rynku polskim. Cena krajowych prosiąt w połowie grudnia wyniosła 187 zł za sztukę, zaś importowanych wzrosła do 212 zł. To odpowiednio o 3,8 i 4,4 proc. więcej niż dwa tygodnie wcześniej.

Wzrost może wynikać ze zwiększonego popytu na prosięta, co może przełożyć się na wzrost pogłowia, a co za tym idzie stabilizację niskich stawek wynikających ze zwiększonej podaży.
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA