Wieprzowina jest tania, ale ceny prosiąt idą w górę
Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia średnia stawka żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,8 proc. niższa niż miesiąc wcześniej i o 4,9 proc. od cen sprzed roku.
Spadki mają różną dynamikę w zależności od klasy tuszy - klasy E były o 8,8 proc. tańsze rok do roku, klasy S o 7,7 proc., a klasy R o 9,2 proc. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas podają, że im niższa klasa, tym większy spadek.
Hodowcy finansują fundusz, ale nie mają z tego korzyści
Ceny lecą w dół prawie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, jednak dynamika jest różna w zależności od regionu. Sytuacja na zachodzie kontynentu jest lepsza niż w innych regionach. Stawki za wieprzowinę w Hiszpanii przez rok obniżyły się o 5,8 proc., we Francji o 3 proc., zaś w Portugalii o 2,1 proc.
Pomimo spadków cen żywca wieprzowego, stawki za prosięta w ostatnich tygodniach odrabiają obniżki z lipca-października ub.r. Na początku grudnia ceny w UE były o 3,3 proc. wyższe niż tydzień wcześniej, o 9,3 proc. miesiąc do miesiąca, ale wciąż o 13,3 proc. niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Stawki prosiąt były ponadto o 9,8 proc. niższe w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017.
Odbicie cen jest widoczne również na rynku polskim. Cena krajowych prosiąt w połowie grudnia wyniosła 187 zł za sztukę, zaś importowanych wzrosła do 212 zł. To odpowiednio o 3,8 i 4,4 proc. więcej niż dwa tygodnie wcześniej.
Wzrost może wynikać ze zwiększonego popytu na prosięta, co może przełożyć się na wzrost pogłowia, a co za tym idzie stabilizację niskich stawek wynikających ze zwiększonej podaży.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ