Więcej produkujemy i więcej importujemy
Produkcja wieprzowiny w Polsce w ostatnich dwóch latach nieustannie rośnie. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w 2014 r. wyniosła ona 1,8 mln ton i była o 7 proc. większa niż w 2013 roku. Siedmioprocentowy wzrost wynikał głównie ze zwiększonej liczby ubojów, wyższej wagi ubojowej zwierząt i większego popytu krajowego.
Jak przewidują analitycy KZP-PTCh w 2015 roku produkcja wieprzowiny wzrośnie o kolejne 3 proc., a w 2016 r. pozostanie na tym wyższym poziomie. Stagnacja, która ma przyjść w 2016 r. będzie spowodowana wzrostem cen żywca, co przewiduje amerykański departament rolnictwa USDA.
Zderzenie większego popytu na wieprzowinę z nieustannie malejącym pogłowiem trzody chlewnej w Polsce skutkowało ciągłym wzrostem importu prosiąt do naszego kraju. Jak informuje związek w 2014 r. kupiliśmy 5,5 mln tych zwierząt. Z kolei w pierwszych czterech miesiącach tego roku było to już 1,9 mln co oznacza wzrost o 7 proc. w porównaniu do tego samego okresu w 2014 r.
Importowane prosięta pochodzą głównie z Danii (70 proc.). Znaczącymi eksporterami tych zwierząt do Polski są także Niemcy i Holandia. Prognozy przedstawione przez USDA pokazują, że do końca tego roku oraz w 2016 r. polski import prosiąt nadal utrzyma się na wysokim poziomie.