Walka z ASF przynosi efekty, ale sytuacja wciąż jest bardzo poważna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Andrzej Borowiak PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-11-2018,12:25 Aktualizacja: 02-11-2018,12:34
A A A

Hu Chunhua, wicepremier Chin wezwał do zwiększenia wysiłków w celu opanowania ASF, określając sytuację jako "bardzo poważną" - podała agencja Xinhua. Od początku sierpnia w kraju wykryto ponad 40 ognisk choroby.

Polityk podkreślił, że należy za wszelką cenę powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. Wezwał do zacieśnienia nadzoru i bezwzględnego przestrzegania przepisów sanitarnych, a także do ograniczenia transportu trzody chlewnej na duże odległości.

kiełbaski wieprzowe, wirus asf, Japonia, Chiny

Mięso zakażone ASF znalezione na lotnisku w Japonii

Wirus ASF dotarł do Japonii. Póki co nie wykryto go u zwierząt lecz w kiełbaskach przywiezionych do tego kraju przez obcokrajowca. Wydarzenie to miało miejsce na początku października . Wirus ASF na początku października został stwierdzony w...

Starania władz w celu opanowania rozwoju ASF przyniosły pozytywne rezultaty, ale sytuacja wciąż jest "bardzo poważna" - ocenił Hu.

Od początku sierpnia ministerstwo potwierdziło ogniska ASF w 12 prowincjach kraju oraz w mieście wydzielonym Tiencin. Na dotkniętych obszarach prewencyjnie wybito łącznie co najmniej 200 tys. sztuk trzody chlewnej.

Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ostrzegali, że choroba może przekroczyć granice i zaatakować hodowle w innych krajach Azji.

W środę tajwańska agencja prasowa CNA poinformowała o wykryciu wirusa ASF w produktach spożywczych przywiezionych na wyspę z Chin kontynentalnych. Według tamtejszych władz zarażona żywność została wytworzona przez firmę Shuanghui Food, która należy do największego producenta wieprzowiny na świecie, chińskiej WH Group.

W sierpniu z powodu ASF zamknięto jedną z ubojni tej firmy w mieście Zhengzhou w prowincji Henan. Od tamtej pory wirusa afrykańskiego pomoru świń wykryto również w bagażach podróżnych, którzy przybyli z Chin do Korei Południowej i Japonii.

Chiny posiadają największe pogłowie trzody chlewnej na świecie i są największym producentem oraz konsumentem mięsa wieprzowego.
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA