W sklepach coraz trudniej znaleźć rodzimą wieprzowinę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
21-05-2019,10:05 Aktualizacja: 21-05-2019,10:09
A A A

Zdaniem ekspertów połowa wieprzowiny będąca na krajowym rynku pochodzi z zagranicy. W niektórych sklepach na próżno już szukać nawet rodzimych produktów. Z czego to wynika?

- Przetwórstwo jest w rękach zagranicznych koncernów. Najczęściej rolnik podpisuje kontrakt na sam chów trzody. Następnie dostaje prosiaki z Danii, Holandii lub Niemiec. W zamian ma gwarancję zapłaty, jak dostarczy wyrośnięte tuczniki - przekonuje Michał Kołodziejczak, prezes AGROunii w rozmowie z money.pl

Holandia, trzoda chlewna, dotacja, rolnicy

Holenderscy rolnicy otrzymają pieniądze za zamknięcie hodowli świń

Rolnicy z Holandii mieszkający w regionach o wysokim zagęszczeniu ludzi będą mogli starać się o dotację za rezygnację z hodowli świń. Celem projektu jest ograniczenie negatywnego wpływu działalności rolniczej na zdrowie ludzi i zanieczyszczenie...

Drugi powód takiej sytuacji to rosnący import. W ubiegłym roku do Polski przywieziono 763 tys. ton mięsa wieprzowego (+6,5 proc. r/r) oraz ponad 8 mln sztuk żywych świń (+17 proc.). Z kolei krajowe mięso trafia do Włoch, Czech, na Słowację, czy do USA.

- Najlepsza świeża wieprzowina jest eksportowana za granicę, a na polski rynek trafiają importowane tusze, nawet po kilku latach przechowywania w chłodni. Taki biznes wspierają wielkie sieci handlowe, którym zależy na tanich kiełbasach i parówkach - komentuje lider organizacji.

Jeszcze cztery lata temu liczba stad trzody chlewnej w Polsce wynosiła 244 tys. Dziś to - według danych ARiMR - 154 tys.

Szacuje, że w ostatnich latach nawet 90 tys. gospodarstw zrezygnowało z chowu trzody chlewnej, a wiele z nich zbankrutowało.

Mimo że krajowa produkcja wystarczy na zaledwie 65 proc. zapotrzebowania wieprzowiny, to hodowcy mają problem ze sprzedażą tuczników...
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

źródło: money.pl

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA