Chiny na skutek wirusa ASF zmagają się z problemem redukcji pogłowia loch oraz deficytem wieprzowiny. Korzystają z tego eksporterzy, którzy próbują zaspokoić zapotrzebowanie rynku chińskiego.
Chiński deficyt wieprzowiny w bieżącym roku jest szacowany na 10 mln ton. Sytuacje tę wykorzystują Stany Zjednoczone, które w ostatnim tygodniu wyeksportowały do Państwa Środka rekordową ilość 77,7 tys. ton wieprzowiny.
Chiny w ubiegłym roku wyprodukowały 54,1 mln ton mięsa wieprzowego. W bieżącym roku średni spadek produkcji ma oscylować w granicach 30 proc., przez co ta może być niższa o 16,2 mln ton, informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Dla porównania cała produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej w 2018 roku wyniosła 23,9 mln ton.
Ceny warchlaków w minionym tygodniu u naszego zachodniego sąsiada podniosły się o 2 euro za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę odnotowały one wzrost o niemal 8,6 złotych. Warchlaki niemieckie są wyceniane według wagi 25 kg, czyli...
Chiński deficyt wieprzowiny w 2019 r. może wynieść nawet 10 mln ton. Jak szacują eksperci z KZP-PTCH przekracza to łączne możliwości eksportowe UE, USA i Brazylii.
Przez cały ubiegły rok Stany Zjednoczone wyeksportowały 2,43 mln ton mięsa wieprzowego, a średnio tygodniowo wywoziły 46,7 tys. ton.
W ostatnim tygodniu eksport wieprzowiny z USA tylko do Chin osiągnął rekordową ilość 77,7 tys. ton.
Wzrost zapotrzebowania na mięso wieprzowe w Chinach jest spowodowane redukcją pogłowia macior na skutek rozprzestrzeniającego się wirusa afrykańskiego pomoru świń.
Według szacunków w ciągu roku pogłowie loch spadło tam o 21 proc., czyli około 7 mln sztuk. Wzmożony chiński import wpływa na wzrost cen wieprzowiny do rekordowych poziomów zarówno w USA jak i u innych eksporterów.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ