UOKiK: mięso wieprzowe ze zdrowych zwierząt ze stref ASF jest przyjmowane

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Karolina Mózgowiec PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
31-01-2022,13:30 Aktualizacja: 31-01-2022,13:34
A A A

UOKiK sprawdził, czy sieci handlowe i duże zakłady przyjmują mięso ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, gdzie występują przypadki ASF. Odmowa może stanowić nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej wobec hodowców trzody chlewnej.

Jak poinformował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w pierwszym etapie sprawdzono działania 5 podmiotów, natomiast łącznie, przez całe postępowanie, zweryfikowano 16 sieci handlowych i 18 dużych przetwórni.

sektor wieprzowiny, Zbigniew Kuźmiuk, Janusz Wojciechowski, Norbert Lins

Komisja rolnictwa wzywa do interwencji na rynku wieprzowiny

Marże zysku w sektorze mięsa wieprzowego są krytycznie niskie, a pomoc państwa nie jest wystarczająca, aby zaradzić tej sytuacji. Komisja Europejska musi zainterweniować, by zmniejszyć presję na producentów wieprzowiny - informuje komisja...

Urząd podkreślił, że mięso ze zdrowych zwierząt ze stref ASF jest bezpieczne dla ludzi i po badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski. Odmowa jego przyjęcia może stanowić nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej dużych podmiotów wobec hodowców trzody chlewnej.

"Nie ma podstaw do odmowy zakupu przez sieci handlowe lub zakłady przetwórcze przebadanego weterynaryjnie i bezpiecznego dla ludzi mięsa, niezależnie skąd pochodzi. Wszcząłem postępowanie wyjaśniające, w którym przeprowadziliśmy kontrole na każdym etapie łańcucha dostaw i mamy dobre wiadomości dla rolników - nie ma obecnie przypadków nieuzasadnionej odmowy przyjmowania mięsa wieprzowego ze zdrowych zwierząt" – oświadczył Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Dodał, że dwie sieci - Biedronka i Dino - początkowo nie kupowały takiego mięsa, jednak po interwencji Urzędu zmieniły swoje praktyki i nie uzależniają obecnie przyjęcia bezpiecznego i przebadanego mięsa od miejsca jego pochodzenia.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Pogłowie świń i ceny żywca spadają

Ceny skupu tuczników w Unii Europejskiej są pod dużą presją wywołaną przez Covid-19. Całą sytuację komplikują kolejne restrykcje wprowadzane przez rynki trzecie w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF)....

Z postępowania UOKiK wynika, że dwie sieci nie nabywają w ogóle surowego mięsa wieprzowego. Natomiast w gotowych produktach kupowanych przez te sieci może znaleźć się wieprzowina z różnych obszarów. Jedna z sieci (Selgros Cash&Carry) nie kupuje aktualnie mięsa ze strefy czerwonej ze względu na ograniczenia techniczno-organizacyjne. Jednocześnie przedsiębiorca zmierza do wyeliminowania tych przeszkód, co pozwoli na przyjmowanie bezpiecznej wieprzowiny ze stref ASF.

Prezes UOKiK wezwał też do złożenia wyjaśnień 12 zakładów przetwórczych, a w siedzibach 5 przeprowadził kontrole. Sześciu przedsiębiorców w trakcie składania wyjaśnień nie kupowało mięsa wieprzowego pochodzącego ze strefy czerwonej.

W każdym przypadku pracownicy Urzędu zweryfikowali, że dzieje się tak z uzasadnionych przyczyn, m.in. kierowania całej produkcji na eksport (mięso ze stref czerwonych nie może być wywożone za granicę) czy zakupów wyłącznie od podmiotów powiązanych, które nie posiadają ferm w strefie czerwonej. Dwóch przedsiębiorców zadeklarowało wprowadzenie zmian, które pozwolą na przyjmowanie mięsa ze stref ASF.

"Przypominam, że hodowcy trzody z czerwonych stref znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji, którą dodatkowo potęguje zakaz eksportu wieprzowiny z tego obszaru. Dlatego będziemy nadal monitorować, czy duże podmioty nie wykorzystują swojej pozycji negocjacyjnej do nieuczciwych praktyk względem rolników" - zadeklarował Chróstny.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA