Unijna wieprzowina nieznacznie podrożała. Ale w Polsce ceny spadły
Ceny reprezentatywne wieprzowiny w lutym wzrosły w skali miesiąca w 12 krajach Unii Europejskiej, spadły w 15 państwach, zaś na Malcie nie zmieniły się.
Za 100 kilogramów tego gatunku mięsa (kl. E) płacono średnio we Wspólnocie 152,31 euro - o 0,4 proc. więcej niż w styczniu i aż o 19,3 proc. powyżej stawek notowanych przed rokiem. Eksperci podkreślają, że przeciętna cena była w lutym o 1,9 proc. wyższa od średniej z ostatnich 5 lat dla tego miesiąca - informuje FAMMU/FAPA.
Coraz więcej zarabiamy na eksporcie wieprzowiny
Wieprzowina podrożała we Francji (+3,7 proc.), w Portugalii (3,5 proc.), Hiszpanii (2,7 proc.), Irlandii (2,5 proc.), Rumunii (1,5 proc.), na Cyprze (1,5 proc.), w Chorwacji (1 proc.), Holandii (0,6 proc.), Finlandii (0,5 proc.), na Litwie (0,4 proc.), Węgrzech (0,4 proc.) oraz w Wielkiej Brytanii (0,2 proc.).
Spadek cen odnotowano natomiast na Łotwie (5,3 proc.), w Bułgarii (2,3 proc.), na Słowacji (1,1 proc.), w Szwecji (1 proc.), Słowenii (1 proc.), Estonii (0,8 proc.), Polsce (0,7 proc.), Czechach (0,6 proc.), Belgii (0,6 proc.), Austrii (0,5 proc.), Niemczech (0,5 proc.), Luksemburgu (0,5 proc.), Danii (0,2 proc.), Grecji (0,2 proc.) i we Włoszech (0,1 proc.).
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym była na poziomie 148,98 euro za 100 kg. To aż o 18 proc. więcej niż przed rokiem, ale zarazem o 2,2 proc. mniej od przeciętnej dla UE.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń