Unia sprzedaje coraz więcej wieprzowiny. Ceny pójdą w górę?
W pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 896 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 26 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (49 proc.) oraz podroby i słonina (44 proc.), których wyekspediowano o 38 i 23 proc. więcej niż rok wcześniej. Spadł wywóz kiełbas i przetworów (9 proc.) oraz żywca wieprzowego (31 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Wieprzowina z Polski trafi na Białoruś?
Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie państwa zanotowały znaczny wzrost wywozu, co pozwoliło na częściowe złagodzenie presji podażowej w Unii i niewielki wzrost cen.
W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek wytwórczości tego gatunku mięsa we Wspólnocie, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu eksportu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.
Głównymi odbiorcami unijnych produktów były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Południowa. Z kolei Rosja - ze względu na embargo wprowadzone w sierpniu 2014 roku - sprowadzała z UE w omawianym okresie jedynie słoninę i przetwory wieprzowe, lecz przez rok zakupy i tak zmalały o 57 proc.
Od stycznia do marca państwa Wspólnoty zakupiły natomiast w krajach trzecich ok. 8 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 18 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej dominowały podroby i tłuszcze (66 proc. udział). Najważniejszym dostawcą wyrobów do UE była tradycyjnie Szwajcaria.