Unia sprzedaje coraz więcej wieprzowiny. Ceny pójdą w górę?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
09-06-2016,12:35 Aktualizacja: 09-06-2016,13:05
A A A

W pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 896 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 26 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (49 proc.) oraz podroby i słonina (44 proc.), których wyekspediowano o 38 i 23 proc. więcej niż rok wcześniej. Spadł wywóz kiełbas i przetworów (9 proc.) oraz żywca wieprzowego (31 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, asf, tuczniki, embargo

Wieprzowina z Polski trafi na Białoruś?

Zakłady mięsne od lutego 2014 r. nie mogą eksportować wieprzowiny na Białoruś. Władze tego kraju nałożyły na nas embargo po tym, jak w naszym kraju wykryto pierwsze przypadki ASF u dzików. Po przeszło dwóch latach pojawia się...

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie państwa zanotowały znaczny wzrost wywozu, co pozwoliło na częściowe złagodzenie presji podażowej w Unii i niewielki wzrost cen.

W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek wytwórczości tego gatunku mięsa we Wspólnocie, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu eksportu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.

Głównymi odbiorcami unijnych produktów były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Południowa. Z kolei Rosja - ze względu na embargo wprowadzone w sierpniu 2014 roku - sprowadzała z UE w omawianym okresie jedynie słoninę i przetwory wieprzowe, lecz przez rok zakupy i tak zmalały o 57 proc.

Od stycznia do marca państwa Wspólnoty zakupiły natomiast w krajach trzecich ok. 8 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 18 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej dominowały podroby i tłuszcze (66 proc. udział). Najważniejszym dostawcą wyrobów do UE była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA