Wieprzowina z Polski trafi na Białoruś?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-06-2016,8:00 Aktualizacja: 07-06-2016,20:36
A A A

Zakłady mięsne od lutego 2014 r. nie mogą eksportować wieprzowiny na Białoruś. Władze tego kraju nałożyły na nas embargo po tym, jak w naszym kraju wykryto pierwsze przypadki ASF u dzików. Po przeszło dwóch latach pojawia się możliwość wznowienia handlu wieprzowiną z naszym wschodnim sąsiadem.

Białoruś nadal jest zamknięta na import polskiej wieprzowiny po tym, jak wykryto u nas pierwszy przypadek ASF u dzików. Do tej pory nie wznowiono tego handlu mimo, że nasz sąsiad sam walczy z pomorem. Oficjalnie jednak tamtejsze władze tego nie potwierdzają i uważają, że ich kraj jest wolny od tej choroby. Dla nikogo nie jest jednak tajemnicą, że prawda jest inna.

tuczniki, cena, żywiec wieprzowy, wieprzowina

Tuczniki najdroższe od ponad dwóch lat

Tuczniki są obecnie niemal o złotówkę droższe niż jeszcze w połowie kwietnia bieżącego roku. Skąd te podwyżki? Z jednej strony zakładom nie opłaca się importować mięsa przy tak wysokim kursie Euro. Z drugiej wpływa na to także bardzo niskie...

Hodowcy trzody chlewnej w Polsce czekają na przełamanie impasu trwającego od dwóch lat. Jak informuje TVP 1 przed wprowadzeniem embarga Białoruś była głównym odbiorcą wieprzowiny, a w 2013 r. wartość naszego eksportu do tego kraju sięgnęła 0,5 miliarda złotych. Być może wkrótce doczekamy się dobrych wieści. Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotka się ze swoim odpowiednikiem z Białorusi w Mińsku przy okazji rozpoczynających się targów żywności.

Wznowienie eksportu wieprzowiny na Białoruś stanowiłoby zarazem furtkę dla naszych produktów do Rosji. Białoruś bowiem jako członek Unii Celnej ma prawo kupować unijne surowce, przetwarzać je i w tej formie eksportować właśnie do tego kraju.

- Trzeba szukać jakiś kompromisów po to, żebyśmy mogli normalnie funkcjonować. Dzisiaj rynek Unii Celnej czy rynek Białorusi jest bardzo istotny i bardzo dobrze, gdyby dało się do niego wrócić - mówił dla TVP 1 Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA