Unia sprzedaje coraz więcej wieprzowiny
Unia Europejska wyeksportowała w pierwszym kwartale br. na rynki krajów trzecich 710 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 8,7 proc. więcej niż przed rokiem.
Z najnowszych danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA wynika, że w strukturze towarowej dominuje mrożone mięso (317,2 tys. ton), podroby i tłuszcze (319,3 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 14 i 9 proc. więcej niż w pierwszych trzech miesiącach ubiegłego roku. Mniejszy był z kolei wywóz żywca (47 proc. do 3,7 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów wieprzowych (13 proc. do 40,5 tys. ton).
Wieprzowina coraz droższa. U nas ceny powyżej unijnej średniej
Niski kurs euro do dolara amerykańskiego przyczynił się do utrzymania konkurencyjności unijnej wieprzowiny na najważniejszych rynkach zagranicznych. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów ze Wspólnoty są kraje azjatyckie - Chiny, Korea Płd., Hongkong, Japonia i Filipiny.
Więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupili również na unijnym rynku Amerykanie. To efekt niedostatecznej podaży z produkcji wewnętrznej po ubiegłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Wśród odbiorców tego gatunku mięsa rośnie ponadto znaczenie Australii.
Z kolei Rosja sprowadziła w pierwszym kwartale br. jedynie 4,1 tys. ton produktów wieprzowych z UE (słoniny, podrobów i przetworów) wobec 47 tys. ton w tym samym czasie 2014 r. Import mięsa i żywca wieprzowego z UE był zerowy i wynikał z embarga wprowadzonego przez władze w Moskwie.
Najwięcej towarów do krajów trzecich wysłały Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów najbardziej spadł wywóz z Polski, Francji i Włoch.
Państwa UE w pierwszych trzech miesiącach roku zakupiły z kolei na rynkach trzecich ok. 10 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 10,4 proc. więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze, a najważniejszym dostawcą była tradycyjnie Szwajcaria.