Unia Europejska eksportuje coraz więcej wieprzowiny. Kierunek Azja

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-10-2015,9:10 Aktualizacja: 07-10-2015,10:12
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że w pierwszych siedmiu miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 5,2 proc. więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży dominowały podroby i tłuszcze (757 tys. ton) oraz mięso mrożone (720 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7 i 37 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, komisja europejska, rynek mięsa

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny pod koniec roku?

Komisja Europejska potwierdziła, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie prawdopodobnie uruchomiony dopiero pod koniec roku, ze względu na spodziewany wzrost sprzedaży mięsa w okresie przedświątecznym. Bruksela wciąż...

Najbardziej w górę poszedł jednak wywóz świeżego mięsa (37 proc. do 71 tys. ton), a spadła sprzedaż żywca kiełbas i przetworów wieprzowych (12 proc. do 96 tys. ton) oraz żywca (9 proc. do 9,8 tys. ton).

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE od stycznia do lipca były kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Korea Południowa, Hongkong i Filipiny. Niemal zerowy był z kolei eksport do Rosji, co wynikało oczywiście z embarga wprowadzonego przez władze w Moskwie.

W omawianym okresie najwięcej towarów wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów najbardziej spadła sprzedaż z Polski i Włoch.

Państwa UE zakupiły natomiast 20,5 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (14,3 tys. ton). Najważniejszym dostawcą towarów była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA