Tuczników brakuje na rynku więc żywiec drożeje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-08-2018,16:50 Aktualizacja: 14-08-2018,16:49
A A A

Żywiec wieprzowy w Niemczech w ubiegłym tygodniu podrożał o dwa eurocenty. Zakłady mięsne płaciły za niego 1,41 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. W 32 tygodniu odnotowano kolejne wzrosty cen, tym razem o osiem eurocentów.

Tuczniki w 31 tygodniu 2018 roku czyli na przełomie lipca i sierpnia w krajach Unii Europejskiej nieznacznie podrożały lub ich ceny pozostały na tym samym poziomie co tydzień wcześniej.

Żywiec wieprzowy w kolejnym tygodniu był narażony na silne upały. W związku z tym waga ubojowa zwierząt zmalała.

Zakłady mięsne w Niemczech, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, podniosły ceny o dwa eurocenty.

wirus asf, ognisko asf, trzoda chlewna, Chiny

ASF w Chinach. Czy to dobra wiadomość dla Europy?

Afrykański pomór świń w Chinach został potwierdzony 3 sierpnia na fermie położonej w dystrykcie Shenbei tj. w północno-wschodniej części tego kraju w mieście Shenyang w prowincji Liaoning. Według Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt...

Nie wszystkie ubojnie jednak postąpiły w ten sposób. Niektóre z nich zaczęły wykorzystywać swoją silną pozycję rynkową i płaciły mniejsze stawki.

Tuczników w Niemczech w 32 tygodniu 2018 roku czyli w okresie od 6 do 12 sierpnia nadal brakuje stąd ich ceny powinny rosnąć. Jednak niektóre ubojnie nadal zdecydowały się prowadzić skup o własne cenniki.

Niemieckie branżowe organizacje wystąpiły z apelem do producentów trzody chlewnej, aby nie dostarczali świń do tych ubojni, które postępują w ten sposób. Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj.

Ceny tuczników wskutek tego apelu, jak informuje KZP-PTCH, zaczęły rosnąć. 8 sierpnia zostały one ustalone na poziomie 1,49 euro za kilogram tuszy co oznacza wzrost o osiem centów w porównaniu do poprzedniego tygodnia. W przeliczeniu na polską walutę tamtejsze zakłady płacą za żywiec wieprzowy 6,4 zł/kg.

Hodowcy trzody chlewnej z KZP-PTCH przewidują, że ta sytuacja będzie miała również wpływ na polskie ceny skupu żywca. Zakłady mięsne mogą je podnieść o 20-35 groszy.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA