Tuczniki w Polsce nie są tak drogie jak w Niemczech

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-05-2019,10:30 Aktualizacja: 27-05-2019,9:59
A A A
Cena żywca wieprzowego w Niemczech po poprzednich podwyżkach wyhamowała i pozostała bez zmian na poziomie 1,80 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). Jednak w Polsce wzrosty te nie były akceptowane przez wszystkie ubojnie co spowodowało, że rozwarstwienie cenowe sięga nawet 60 groszy za kg.
 
Brak ożywionego popytu na wielu rynkach europejskich wynika ze złej pogody, która ogranicza możliwości grillowania. Na szczęście podaż żywca jest na tyle mała, że ceny tuczników w wielu krajach wrosły po podwyżce w Niemczech o 4 centy w dniu 15 maja. 
 
tuczniki, ceny, Dania, warchlaki

Dania wstrzymała dalsze wzrosty cen tuczników i warchlaków

Tuczniki i warchlaki w Danii w bieżącym tygodniu nie zmieniły swojej ceny. Podobna sytuacja dotyczy żywca wieprzowego w Niemczech, którego notowania pozostały bez zmian.   Danish Crown opublikowało 23 maja notowania tuczników...
W Danii notowania żywca wieprzowego podskoczyły o 4 centy za kg wbc, w Austrii o 3 centy, podobnie w Hiszpanii i w Belgii, a w Holandii o 1 cent.
 
Jedynie Wielka Brytania ze względu na różnice kursowe zanotowała spadek ceny.
 
W ubiegłym tygodniu w Niemczech nie odnotowano zmian w notowaniach tuczników, których cena pozostała na poziomie 1,80 euro, czyli około 7,73 zł.
 
Ich podaż była ciągle mała, ale również liczba ubijanych tygodniowo świń w Niemczech była także ograniczona i wyniosła poniżej 900 tys. sztuk, podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Jak podkreślają eksperci w Polsce na przestrzeni ostatnich tygodni wzrosty cen tuczników nie nadążały za ceną niemiecką powodując rozwarstwienie sięgające ponad 60 groszy za kg wbc.
 
W Chinach ze względu na masową likwidację stada macior przewiduje się, że do spadku podaży tuczników dojdzie na początku jesieni. Wpłynie to na zwiększenie eksportu wieprzowiny z krajów UE do Państwa Środka.
 
Pozwoli to utrzymać wysoki poziom cen żywca wieprzowego na rynku unijnym.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA