Tuczniki w Polsce drożeją. A w Unii Europejskiej?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-11-2023,9:00 Aktualizacja: 22-11-2023,9:15
A A A
Krajowe ceny żywca wieprzowego w drugim tygodniu listopada podniosły ceny o 1%. W tym samym czasie średnia cena w krajach Wspólnoty utrzymała się na tym samym poziomie jak przed tygodniem.  
 
Ceny tuczników w Polsce w dniach od 6 do 12 listopada w ciągu tygodnia wzrosły o 1% do wartości 7,54 zł za kg. Tym samym żywiec wieprzowy był o 5% tańszy niż przed miesiącem oraz o 7% droższy niż przed rokiem.
 
Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, żywiec wieprzowy, VEZG, cena świń, KZPPTCH POLPIG

Stabilne ceny skupu żywca wieprzowego przed okresem świątecznym

Ceny skupu tuczników w ostatnim tygodniu zmalały jedynie we Francji i Hiszpanii. Europejski rynek żywca wieprzowego w pozostałych krajach był równowadze. Cena tuczników w Niemczech na dużym parkiecie VEZG pozostała na poziomie...
Średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, tak jak przed tygodniem utrzymała się na poziomie 212,07 euro (928 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 3,5% niższa niż przed miesiącem, ale o 7% wyższa niż przed rokiem. 
 
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej była o 5% wyższa niż średnia w Unii Europejskiej i wyniosła 221,88 euro (971 zł) za 100 kg.
 
Mniej za tuczniki niż w Polsce płacono we Francji, gdzie cena wynosiła 192,00 euro (840 zł) za 100 kg. W Niderlandach płacono średnio 195,35 euro (855 zł) za 100 kg, w Hiszpanii 204,41 euro (894 zł) za 100 kg, a w Niemczech 220,33 euro (964 zł) za 100 kg. 
 
W drugim tygodniu listopada średnia krajowa cena sprzedaży półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 10,91 zł za kg. Była ona o 1 gr za kg wyższa niż przed tygodniem, ale o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 7% wyższa niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA