Tuczniki w Niemczech podrożały o 3 centy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-03-2017,10:10 Aktualizacja: 10-03-2017,10:20
A A A
Cena tuczników w Niemczech w ubiegłym tygodniu wzrosła o 2 centy. Podobne trendy zanotowano w Hiszpanii, Holandii, Belgii, Austrii oraz Irlandii. W bieżącym tygodniu niemiecka cena wzrosła o kolejne 3 centy do wysokości 1,57 euro za kg wagi bitej ciepłej – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Na pierwsze miejsce w cenowym rankingu państw produkujących najwięcej wieprzowiny wysunęła się Hiszpania. Natomiast Francja spadła na drugą pozycję.
prosięta, ceny prosiąt, tuczniki, żywiec wieprzowy

Prosięta są coraz droższe. Duńczycy zacierają ręce

Ceny prosiąt w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich trzech miesięcy znacząco wzrosły bo aż o 11 euro - informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Pod koniec lutego wyniosły one 54 euro za sztukę tj....
Według notowań KZP-PTCH w Polsce w ubiegłym tygodniu cena żywca wieprzowego wzrosła o 6 groszy do poziomu 5,02 zł za kg. Zakłady mięsne podniosły ceny od 5 do nawet 10 groszy. 
 
Ze względu na zbliżające się święta oraz zwiększony popyt na mięso wieprzowe przewiduje się, że ceny tuczników w kolejnych tygodniach będą rosły. 
 
W notowaniach z 8 marca 2017 r. cena w Niemczech została podniesiona o 3 centy do wysokości 1,57 euro za kg wagi bitej ciepłej. Jednak nie wszystkie ubojnie niemieckie zaakceptowały wzrost cen i skupują żywiec po stawkach ze swoich cenników.
 
Z kolei w Stanach Zjednoczonych ceny tuczników zatrzymały się na poziomie 1,49 dolara za kg wagi bitej ciepłej. Stało się to po okresie wzrostów, w czasie których ceny tuczników wzrosły o 50 dolarów za sztukę. Prognozy wskazują, że trend ponownie odwróci się i latem ceny tuczników wyniosą powyżej 1,70 dolara za kg.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA