Prosięta są coraz droższe. Duńczycy zacierają ręce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-03-2017,8:00 Aktualizacja: 08-03-2017,11:18
A A A

Ceny prosiąt w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich trzech miesięcy znacząco wzrosły bo aż o 11 euro - informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Pod koniec lutego wyniosły one 54 euro za sztukę tj. ok. 240 złotych. Należy jednak pamiętać, że jest to cena średnia.

Prosięta w Danii w 9 tygodniu 2017 roku tj. 27 lutego do 5 marca kosztowały 490 DKK/30 kg tj. ok. 290 zł. W Niemczech w tym czasie ich cena wynosiła 63 euro/28 kg tj. ok. 272 zł, a w Holandii 57,50 euro/25 kg tj. ok. 250 zł. Są to jednak ceny producentów. W Polsce bowiem hodowcy płacą za warchlaki pochodzące z Danii ponad 300 zł.

pogłowie świń, trzoda chlewna, ceny żywca, wieprzowina

Pogłowie świń w Europie zmalało, ale nie w Polsce

Liczba świń w Europie maleje. Jak wynika z danych opublikowanych przez Eurostat pogłowie tych zwierząt w Unii Europejskiej zmniejszyło się o 1 procent. Spadki dotyczą zarówno stada podstawowego czyli macior jak i pogłowia świń łącznie....

Tuczniki w ciągu najbliższych kilku miesięcy mają być droższe. To zdaniem KZP-PTCH główny powód wzrostu cen prosiąt na europejskim rynku. Producenci żywca są ponadto w bardzo dobrym nastroju, ponieważ zbliża się czas większego popytu na wieprzowinę.

Prosięta są droższe również dlatego, że ich tucz jest opłacalny ze względu niskie ceny paszy. Ponadto wyższy kurs dolara sprzyja unijnej wieprzowinie przez co w walce o chiński rynek powoli dystansuje ona mięso wyprodukowane w Stanach Zjednoczonych.

Handel prosiętami ma się bardzo dobrze zwłaszcza w Polsce oraz w Niemczech. Największymi beneficjentami takiej sytuacji są oczywiście duńscy hodowcy trzody chlewnej, którzy od wielu lat specjalizują się w produkcji prosiąt.

Duńscy producenci prosiąt chcą po 2020 roku eksportować do Polski 12 milionów tych zwierząt. Należy podkreślić, że tylko w 2015 r. eksportowali oni ogółem 11,5 mln warchlaków, a w ubiegłym roku do Polski trafiło ich aż 5 mln. Jednak nadal największym odbiorcą są Niemcy, gdzie z każdym rokiem trafia 11 mln tych zwierząt.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA